Več kot pol milijona za ureditev postajališč LPP

Ureditev avtobusnih postajališč bodo na občini uresničili s pomočjo evropskega denarja
Fotografija: Projekt ureditve avtobusnih postajališč sofinancira tudi Evropski kohezijski sklad. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Projekt ureditve avtobusnih postajališč sofinancira tudi Evropski kohezijski sklad. FOTO: Leon Vidic/Delo

Glavno mesto bo predvidoma prihodnje leto bogatejše za enajst novih avtobusnih postajališč. Z nedavno objavljenim javnim naročilom občina že išče izvajalca za ureditev postajališč za avtobuse LPP na območju Večne poti, Vrhovcev in Tržaške ceste. Za projekt bodo skupaj namenili okoli 513.000 evrov.

Da bo ljubljanska občina v skladu s prometno ureditvijo uredila avtobusna postajališča, je razvidno že iz rebalansa letošnjega občinskega proračuna. V njem so namreč zapisali, da je bil projekt prijavljen na javni razpis infrastrukturnega ministrstva za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti. Na MOL so tako že pridobili sklep o sofinanciranju s strani države oziroma infrastrukturnega ministrstva.

Na vprašanje, zakaj bodo uredili le postajališča LPP območju Večne poti, Vrhovcev in Tržaške ceste, pa so na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet odgovorili: »Izbrali smo območja in postajališča, ki so glede na potrebe, uporabo in zasedenost linij LPP, sedanjo ureditev in trenutne razmere ter poselitev okolice, najbolj obremenjena.«

Občina bo prihodnje leto uredila enajst postajališč LPP. Infografika: Delo
Občina bo prihodnje leto uredila enajst postajališč LPP. Infografika: Delo


Ob tem dodajajo, da bodo na omenjenih območjih uredili avtobusna postajališča zunaj vozišča, čakališča, dostope brez arhitekturnih ovir in s taktilnimi oznakami. Gre za oznake, ki slepim in slabovidnim osebam pomagajo pri samostojnem in varnem gibanju na javnih površinah in prometnih območjih. Postajališča bodo opremljena z urbano opremo, kar pomeni, da bodo po novem opremljena z elektronskimi prikazovalniki prihodov avtobusov.


Evropa je primaknila skoraj 400 tisočakov


Na območju Ljubljane je trenutno okoli 700 postajališč, od tega jih je približno polovica opremljena s prikazovalniki prihodov avtobusov. Na vprašanje, koliko avtobusnih postajališč na občini v prihodnje nameravajo še urediti, so na kratko odgovorili le, da postajališča urejajo po potrebi, in ob tem dodali, da natančnega terminskega načrta še nimajo. Projekt bo sofinanciral Evropski kohezijski sklad v višini 399.416 evrov, za projekt pa so v rebalansu letošnjega proračuna namenili 113.673 evrov. To pomeni, da bodo za ureditev novih postajališč, ki naj bi jih prihodnje leto že končali, skupaj porabili 513.134 evrov.

Komentarji: