Vogalna stavba na Levstikovem trgu gre v prenovo

Avgusta bi lahko po devetih letih priprav začeli štirimesečno prenovo fasade stavbe na Levstikovem trgu 9
Fotografija: Vogalno stavbo Levstikov trg 9-Stiška ulica 1- Gallusovo nabrežje 35 bodo prenavljali po devetih letih priprav. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Vogalno stavbo Levstikov trg 9-Stiška ulica 1- Gallusovo nabrežje 35 bodo prenavljali po devetih letih priprav. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Spomeniško zaščiteno stavbo na naslovu Levstikov trg 9-Stiška ulica 1-Gallusovo nabrežje 35, ki je že od leta 2009 v načrtu prenove v okviru projekta Ljubljana – moje mesto, bodo končno začeli prenavljati. MOL je namreč objavila razpis, da išče izvajalca del za prenovo njene fasade in stavbnega pohištva.

Glavni razlog, da bodo močno dotrajano fasado, stavbno pohištvo, vhod in prehod s Stiške ulice začeli prenavljati šele po devetih letih od uvrstitve lokalnega zgodovinskega in arhitekturnega spomenika na seznam LMM, pa ni občina, temveč zasebni solastniki te stavbe. Ti so namreč šele zdaj zagotovili svoj sofinancerski delež v svojem načrtu vzdrževanja skupnih delov stavbe, (sprejetje na letnem zboru lastnikov) oziroma potrdili projekt gradbeno-obrtniških del.
Lastniki stanovanj in lokalov bodo morali zagotoviti 67 odstotkov celotne vrednosti prenove, saj je objekt kot spomenik uvrščen med tiste, za katere iz naslova LMM občina v svojem letošnjem proračunu zagotavlja le 33 odstotkov njegove vrednosti.


Načrt prenove

Fasada je precej dotrajana. FOTO: Leon Vidic
Fasada je precej dotrajana. FOTO: Leon Vidic

Kot je razvidno iz popisa del, priloženega k javnemu razpisu, čaka izbranega najugodnejšega izvajalca del izjemno zahtevna prenova. Čeprav vanjo ni vključena prenova strehe, bodo morali po navodilih ljubljanskih varuhov kulturne dediščine poskrbeti za restavriranje številnih fasadnih dekorativnih okraskov in kipov stoječih otrok (stavba je grajena s pridihom secesije) in stavbnega pohištva oziroma izdelati njihove replike. Ker gre za stavbo s 1000 kvadratnimi metri fasadnih površin v treh ulicah, 36 okni treh različnih tipov in dimenzij s številnimi umetelnimi okenskimi nadstreški in policami ter posebej oblikovanimi vhodnimi vrati, bodo imeli na voljo kar 120 dni za izvedbo vseh del. Kar pomeni, da bi bilo delo lahko opravljeno še pred iztekom tega leta.


(Ne)spoštovanje spomeniških zahtev


Čeprav v kulturnovarstvenih pogojih za prenovo opisanega objekta jasno piše, da v spomeniško zaščiteni Stari Ljubljani in posebej zaščitenem objektu po izvedeni prenovi ni dovoljeno brez njihovega soglasja postavljati reklamnih prvin, tend in svetil, se je bati, da se lastniki ali najemniki pritličnih lokalov tega ne bodo držali. Sodeč po zdajšnjem videzu uličnega niza na Levstikovem trgu, mnogi spomenike »okrasijo« po svoje. Namesto umetelno izdelanih kovaških izveskov mnogi raje na fasade pritrjujejo prevelike in povsem neprimerne reklamne table za svojo dejavnost (denimo lokal Žar) ali pa celo svetlobne izveske (Lekarna Ljubljana). Da o tendah, reklamah na slepih fasadah (Levstikov trg 5) in opremi gostinskih vrtov na pločnikih ali ob njih niti ne govorimo. Mešanja starinskih in sodobnih stilov ter fasadnih barv pa je kolikor hočeš.

Dokler varuhi kulturne dediščine ne bodo sproti pošiljali prijav na inšpektorat za kulturo in medije, ti pa z odločbami in globami ne ukrepali v primerih nespoštovanja spomeniških zahtev, bo videz tega dela Ljubljane pač »trpel«.

Mestni urbanisti pa bi lahko aktivneje spodbujali lastnike propadajočih, a spomeniško zaščitenih stavb, da jih čim prej obnovijo. Stavba na Levstikovem trgu 7 bo, denimo, ostala edini grdi raček na tem trgu. Njene solastnike bi občina zato lahko posebej povabila, naj se že prihodnje leto prijavijo na nov mestni razpis za sofinanciranje fasadnih prenov po projektu LMM.

Komentarji: