Z avtobusom brezplačno na sobotni dan brez avtomobila

Stojnic na zaprti Slovenski cesti med Šubičevo in Aškerčevo zaradi napovedanega poslabšanja vremena ne bo
Fotografija: Teden mobilnosti v znamenju kolesarjenja in pešačenja
FOTO Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Teden mobilnosti v znamenju kolesarjenja in pešačenja FOTO Uroš Hočevar

Ljubljana – Za sobotni dan brez avtomobila, s katerim se bo končal (bolj ali manj suh in za naše kraje nenavadno topel) 17. evropski teden mobilnosti, so meteorologi že v četrtek napovedali pooblačitev in ohladitev. V MOL so danes vremenoslovcem prisluhnili in odpovedali srečanje ekoloških vozil in predstavitev tehnologij (ECOmeet bo predvidoma 13. oktobra), predstavitve različnih društev, javnih ustanov in dejavnosti na zaprti Slovenski in na Kongresnem trgu in obisk mobilnega servisa koles.

Slovenska cesta med Šubičevo ulico in Aškerčevo cesto pa bo med osmo jutranjo uro in tretjo popoldansko kljub temu zaprta za ves promet. Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo zato vozili po obvozu in sicer iz mesta po Šubičevi in Bleiweisovi ter potem ali po Tržaški ali po Aškerčevi cesti.

Morda kaže omeniti, da je bil v promet v četrtek spuščen odsek Prešernove ceste med Šubičevo in Erjavčevo cesto, tako da poteka promet proti Rožni dolini iz te smeri brez obvoza; seveda to velja tudi za mestne avtobuse. Je pa zapora Prešernove prestavljena na naslednji odsek, pred vladno palačo, med Erjavčevo in Gregorčičevo ulico.

Na sobotni dan brez avtomobila bodo ves dan, od polnoči do polnoči, vožnje z avtobusi mestnega prevoznika LPP v vseh treh conah in parkiranje na parkiriščih P+R brezplačni.

Nekaterih dejavnosti pa niso odpovedali. Na križišču Vošnjakove ulice in Tivolske ceste bodo tako med deveto in trinajsto uro meritve hrupa in dan odprtih vrat na tamkajšnji merilni postaji.

S kolesarsko čelado - palerine bodo menda tudi prav prišle - si bo moč ob 11. uri ogledati predstavo Ti loviš! v lutkovem gledališču na Krekovem trgu, kolesarska čelada bo med 10. in 18. uro tudi "vstopnica" za ogled razstav v mestnem muzeju, galeriji Jakopič in Plečnikovi hiši, med 10. in 20. uro pa za razstavo Zmaj vseh zmajev v grajskih Kazematah. Ob obisku Kinodvora bodo kolesarji s čeladami prejeli darilo, med 10. in 14. uro pa bodo v galeriji DobraVaga na Adamič-Lundrovem nabrežju deležni popusta.

September je ne samo mobilno, temveč tudi športno naravnan. Pred tednom mobilnosti je bil v Ljubljani že teden športa, prihodnji teden pa nas med 23. in 30. septembrom že čaka evropski teden športa.

Komentarji: