Benečijo in Posočje bo prvič povezal avtobus

Inštitut za slovensko kulturo tlakuje pot za stalno povezavo čezmejnega območja.
Fotografija: Kobariški »hop on hop off« uspešno povezuje odročnejše turistične znamenitosti in pohodniška izhodišča. FOTO: Občina Kobarid
Odpri galerijo
Kobariški »hop on hop off« uspešno povezuje odročnejše turistične znamenitosti in pohodniška izhodišča. FOTO: Občina Kobarid

Tolmin – Benečija in Posočje bosta poleti prvič povezana z javnim prevozom. Po lanskem uspehu kobariškega avtobusa hop on hop off so se zdaj opogumili še za avtobusno povezavo Benečija gor in dol. Pobuda je prišla s špetrskega Inštituta za slovensko kulturo, kjer želijo spodbuditi naravni in kulturni turizem. »Avtobusna povezava je provokacija za tiste, ki bi nam morali priskočiti na pomoč,« je dejal predsednik inštituta Giorgio Banchig.

Povezava Čedada, Špetra in Kobarida ter številnih beneških vasi bo zaživela 23. junija, avtobus pa bo vozil vsako soboto do 1. septembra in se na poti dvakrat srečal s kobariškim. Na pot bo krenil s čedajske avtobusne postaje, skozi Špeter dosegel Kobarid in nato nadaljeval skozi Žago in Učjo do Barda in Zavrha, Prosnida, Črnega Vrha in Robidišča do Robiča nazaj do Čedada. Povezava je promocija Nadiških, Terskih dolin in Rezije, poudarja Banchig. »Želimo si spodbuditi obisk teh, kar malce pozabljenih krajev, saj so vasi ponekod skorajda zapuščene in da bi obiskovalci spoznali našo kulturo, jezik, arhitekturo in običaje – torej sedanjo podobo dolin, ki so bogate z zgodovino in umetnostjo.«


 

Cilj je redna povezava


Pobudo inštituta je uslišala dežela Furlanija - Julijska krajina in jo denarno podprla v okviru projekta za turistično promocijo Mi smo tu, tuka… izde… kle… tle. »Naša želja je, da bi zacelili rane, ki so nastale v preteklosti zaradi prekletega konfina. Če bomo uspešni, bomo povezave še nadgradili,« je napovedal Banchig. To pomeni še povezavo skozi Srednje, Dreko in morebiti Tolmin, končni cilj pa je redna avtobusna povezava čezmejnega območja. S tem inštitut opozarja odgovorne institucije, da zdaj čaka na njihove poteze. »Mi uvajamo poskus, čeprav sem prepričan, da prihodnje leto ne bo ostalo zgolj pri tej povezavi,« je sklenil Banchig.

Kobariški »hop on hop off« uspešno povezuje odročnejše turistične znamenitosti in pohodniška izhodišča.
Kobariški »hop on hop off« uspešno povezuje odročnejše turistične znamenitosti in pohodniška izhodišča.


Z javnim prevozom Benečija in Posočje doslej nista bila povezana. Zdaj pa se bo beneški avtobus dvakrat na dan srečal z že uveljavljeno kobariško poletno različico javnega avtobusnega prevoza do odročnejših turističnih znamenitosti ali pohodnih izhodišč. Lani so z avtobusom hop on hop off prepeljali 2300 potnikov, prevoz pa stane en evro. »Z vozovnicami stroška seveda ne pokrijemo. Toda gre za višje cilje,« je povedal kobariški župan Robert Kavčič. Lokalna skupnost zato avtobus sofinancira z 20.000 evri na leto.
 

Iz prestolnice, čez mejo do Bovca


Pomembna posoška novost bo že napovedan čezmejni avtobus iz Ljubljane skozi Kranjsko Goro, Trbiž in Log pod Mangartom v Bovec, ki bo vozil med 26. junijem in 31. avgustom od ponedeljka do sobote. Bovški občini je namreč naposled uspelo zagotoviti dovoljenja na italijanski strani, tako da se bo avtobus lahko ustavil tudi na železniški postaji Boscoverde, v centru Trbiža, v centru Rablja in tudi ob Rabeljskem jezeru.

Še pred tem sta se občini Bovec in Kranjska Gora dogovorili o sofinanciranju redne dnevne turistične avtobusne proge iz Bovca čez prelaz Vršič v Kranjsko Goro in jo podaljšali še v junij in september. Primorsko in Gorenjsko je doslej avtobus od leta 1996 povezoval le od sredine julija do konca avgusta. Občini bosta prevozniku polovično pokrili stroške, če jih ne bo sam s prodajo vozovnic. Ker gre za redno povezavo, dobita družbi Nomago in Alpetour za poletna meseca od ministrstva subvencijo 0,56 evra na kilometer. Lani so čez Vršič v dobrih dveh mesecih prepeljali več kot 8600 potnikov, tretjino več kot leto prej. Občini predvidevata, da bosta morali vsaka prispevati po dva tisočaka, medtem ko predračun za dva podaljšana meseca znaša 12.000 evrov.

Komentarji: