Onesnaženja rižanskega vodnega vira še niso zaznali

Monitoring na območju nesreče vlaka pri Hrastovljah tudi po zadnjem dežju še ni pokazal onesnaženosti rižanskega vodnega vira.
Fotografija: Vodno zajetje Rižana. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Vodno zajetje Rižana. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

»Med koncem tedna je na območju nesreče vlaka pri Hrastovljah padlo 22 litrov dežja na kvadratni meter. Zaznan je bil nekoliko povišan vodostaj Rižane in vode v vodnjakih, ni pa bilo zaznano onesnaženje na nobeni lokaciji monitoringa vode,« so pravkar sporočili iz Agencije RS za okolje.

Na agenciji za okolje na kraju nezgode izpred skoraj dveh tednov, ko je zaradi iztirjenja vlaka iz enega od vagonov iztekel kerozin,  po zadnjem dežju niso zaznali dodatnega pronicanja vode v tla, saj so širše območje predora zavarovali z zaščitno folijo. Tudi ob pregledu bližnje jame Podračje ni bilo najdenih sledov kerozina.

Na podlagi georadarskih meritev pa je mogoče sklepati, da je območje pod predorom najverjetneje prepojeno s tekočino, predvidoma vodo in kerozinom, ki se nahaja tudi v globljih podzemnih razpokah. »Po zbranih podatkih o količini izlitega kerozina, vsebnosti mineralnih olj v odvzetih vzorcih onesnaženega materiala iz predora ter ob upoštevanju izgub ob rokovanju s kerozinom je trenutna ocena, da se je v podtalje izlilo devet tisoč litrov kerozina,« ocenjujejo na agenciji za okolje.

Odstranjevanje posledic žalezniške nesreče v predoru Hrastovlje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odstranjevanje posledic žalezniške nesreče v predoru Hrastovlje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Geološki zavod je izvedel pregled vseh obstoječih vrtin na območju med nesrečo in Rižanskim vodovodom ter pripravil načrt za dodatno spremljanje gladine podzemne vode in morebitnega onesnaženja. Odstranitev ujetega kerozina v podzemlju na kemičen ali biološki način ni priporočljiva. Doslej takšnega ukrepa še nihče ni izvedel na kraškem svetu. Takšen ukrep bi lahko še dodatno ogrozili vire pitne vode. Pripravili pa bodo načrt za novo vrtino na lokaciji, kjer je ob poznavanju kraškega podzemlja najverjetneje pričakovati vpliv onesnaženja. Poleg zaznave morebitnega onesnaženja bo omogočala izčrpavanje onesnažene snovi.

Rižanski vodovod namerava ob črpališču zgraditi bazen, v katerem bo lahko lovil morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistil. V tem primeru gre za obsežnejši in dolgoročen ukrep. Rižanski vodovod je sicer pripravljen, da ob zaznanju onesnaženja takoj zapre dotok vode v vodovodni sistem in prebivalcem dobavlja vodo iz drugih virov, predvsem Istrskega vodovoda v Buzetu.

Komentarji: