Pozornost še vedno priteguje briška rebula

Trgatev: Vinogradniki so zelo zadovoljni s stanjem v vinogradih, a naj vreme zdrži še dober mesec
Fotografija: V Vili Vipolže se bodo na strokovnem vinarskem dogodku na najvišji ravni tudi tokrat predstavili najboljši domači vinarji. Foto Zavod TkmŠ Brda
Odpri galerijo
V Vili Vipolže se bodo na strokovnem vinarskem dogodku na najvišji ravni tudi tokrat predstavili najboljši domači vinarji. Foto Zavod TkmŠ Brda

S trgatvijo se vsako leto ponovi tisočletna zgodba, ko bodo vinarji iz grozdja začeli ustvarjati nov letnik. V Brdih začetek trgatve skorajda sovpada s strokovnim dogodkom v Vipolžah o rebuli.
Blaž Močnik
Čeprav so se v ekstremnih legah zaradi visokih poletnih temperatur že začeli kazati prvi znaki suše, so briški vinogradniki zelo zadovoljni s stanjem v vinogradih. Grozdje zgodnjih sort so začeli pobirati v teh dneh. Svetovalna služba Kleti Brda z vinogradniki vsak dan skrbno spremlja dozorevanje grozdja po posameznih vinogradih in marsikje so sladkorne stopnje in videz grozdja takšni, da bi že lahko začeli trgatev, so sporočili iz zadružne kleti, a niso pozabili dodati, da bi glede na zdravstveno stanje grozdja in vremenske razmere izkušeni vinogradniki tudi še malce počakali, saj da se v takih letih s potrpežljivostjo trti omogoči, da v celoti izkaže svoj potencial. Tradicionalni tedni trgatve sicer še prihajajo med začetkom septembra in začetkom oktobra, ko bo na vrsto prišlo tudi grozdje za rdečo rujno kapljico.

Za popotnico si v Kleti Brda želijo suhega in ne preveč toplega vremena. Če bi se izšlo po njihovih željah, bi po štirih skomnejših letih letos od približno 400 zadružnikov sprejeli 7500 ton grozdja. Vinogradnikom bo delo pri oddaji odslej sicer malce olajšano, potem ko je družba posodobila opremo. »Nova oprema omogoča popoln nadzor nad vsemi parametri kakovosti grozdja. Skrajšujejo se transportne poti in čas predelave, grozdje gre tako hitreje od mlina do preše, kar je pri belih vinih ključnega pomena. Obetamo si tudi znatne prihranke pri porabi energije,« je zadovoljno napovedal vodja kleti Istok Mikulin.
Vinogradnik se bo ob prihodu na prevzemno rampo identificiral z magnetno kartico, na kateri so vsi potrebni podatki o pridelovalcu in njegovih vinogradih od imena vinograda do sorte, števila in starosti trt, sadilne razdalje in površine, s čimer izboljšujejo sledljivost in nadzor nad vsemi fazami od vinograda do steklenice. Na izhodni rampi pa bo vinogradnik dobil potrdilo o količini, kakovostnih parametrih in vrednosti pripeljanega grozdja. V ponedeljek se bodo vinogradniki na upravnem odboru kleti tudi dogovorili o letošnjih odkupnih cenah grozdja, ki se bodo predvidoma gibale med 0,43 in 1,20 evra, povprečje pa bo nad 0,65, napovedujejo.

Najprej briška, nato druge rebule

Poleg trgatve pa bodo Brda v sredo gostila še mojstrsko delavnico za domače in mednarodne vinske strokovnjake – Master Class Brda, ki bo predvidljivo posvečena avtohtoni rebuli. Potem ko so se lani v Vili Vipolže prvič zbrali, da so domači vinarji strokovnjake podrobneje seznanili s tradicijo in zgodovino rebule, bodo tokrat predstavili njeno edinstveno večplastnost od zrelejše rebule, zorjene v različno velikih hrastovih posodah, amforah in v zadnjem času tudi v betonskih jajcih, ter vedno bolj mednarodno priznana vina s podaljšanimi maceracijami. »Zaradi popularnosti rebule v zadnjih letih, ko jo sadijo od Furlanije, Toskane do Kalifornije, smo vinarji čutili, da podrobno predstavimo, kaj dela rebulo tako posebno. Da drugi spoznajo, kje sta zemlja in lega najboljši, in da to niti v Brdih ni povsod. Po strokovni plati pa se lahko kosamo s katero koli še tako znano vinsko regijo,« je prepričan vinar Marjan Simčič, ki se je z letnikom rebule 2016 usedel na prestol najboljših vin na svetu.
Poleg njega se bodo predstavili še Edi Simčič, Ferdinand, Klet Brda, Ščurek, Dolfo, Medot, Zanut, Erzetič, Jermann, Gravner, Radikon in Keber, delavnico pa bo vodil eden naših največjih vinskih strokovnjakov Gašper Čarman. Zadnje izsledke raziskav o briškem terroirju in njegove značilnosti bo predstavil dr. Denis Rusjan, profesor za vinogradništvo in trsničarstvo z Biotehniške fakultete v Ljubljani. Tudi tokrat bo gost najvplivnejši italijanski sommelier in vinski kritik Luca Gardini. Svoj pogled na potencial rebule na zahtevnem ameriškem trgu bo predstavil sommelier iz New Yorka in avtor popularnega podcasta I’ll Drink to That!, ki ima trenutno več milijonov prenosov, Levi Dalton.

Komentarji: