Ribe poginile avgusta, krivca pa ni

Po analizi ni mogoče potrditi pogina zaradi klora, so pa policisti vložili ovadbo proti neznanemu storilcu. 
Fotografija: Škode Ribiški družini Idrija ne bo povrnil nihče. FOTO: PGD Idrija 
Odpri galerijo
Škode Ribiški družini Idrija ne bo povrnil nihče. FOTO: PGD Idrija 

Cerkno – Začenja se nova ribolovna sezona, a pogin rib v potoku Cerknica, ki se je zgodil 29. avgusta lani, še po sedmih mesecih ni dobil epiloga. Poginilo je 200 odraslih rib in 205 mladic. Člani Ribiške družine Idrija so škodo ocenili na okrog 15.000 evrov (šest tisoč evrov so stale poginule ribe), a povrnil jim je ne bo nihče.

Na Policijsko upravo Nova Gorica smo že konec lanskega leta naslovili novinarska vprašanja o tem, kako je z analizo poginulih rib. Sporočili so nam, da so policisti PP Idrija vzorce vode po omenjenem dogodku poslali v analizo v pristojni nacionalni laboratorij. Ker iz vzorcev vode ni bilo mogoče ugotoviti, zakaj so ribe poginile, so v laboratorij oktobra lani naknadno poslali še vzorce poginulih potočnih postrvi. Kljub temu smo na odgovor o rezultatih analize čakali nekaj mesecev.

»Analitski postopek je pri vseh preizkusih predpisan s standardi, ki so enaki za vse laboratorije. Za primere analiz, kjer je narava analitike takšna, da priprava vzorcev in izvedba analiz trajata dlje časa, na primer zaradi organskih onesnaževal, ni mogoče zagotoviti hitrejše izvedbe, kot jo zahteva sam postopek. Od prejema vzorcev do zaključka takšne analize lahko minejo tudi trije tedni. Se pa v našem laboratoriju vsi tovrstni vzorci vedno obravnavajo prioritetno, da bi bili zagotovljeni čimprejšnji rezultati,« nam je odgovorila Maja Kostanjšek iz Nacionalnega laboratorija za zdravje okolje in hrano (NLZOH) na vprašanje, zakaj je analiza poginulih rib iz potoka Cerknica trajala tako dolgo.

Ribolov na Idrijci FOTO: Ribiška družina Idrija
Ribolov na Idrijci FOTO: Ribiška družina Idrija


Ko so bili rezultati vendarle znani, je bilo jasno, da se na krivca vsaj za zdaj še ne da pokazati s prstom. »Glede na izsledke analize ni mogoče z gotovostjo trditi, da je pogin rib povzročila katera od klorovih spojin,« so sporočili s PU Nova Gorica. V bazenskem kompleksu Hotela Cerkno so namreč prav takrat potekala vzdrževalna dela.

Idrijski policisti, ki so preiskovali primer, so podali kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja.


Stroški visoki, kdo bo odgovarjal?


Andrej Bezeljak, poveljnik PGD Idrija, ki je bil avgusta ob poginu rib vodja intervencije, je povedal, da so vzeli tri vzorce vode in rib: »Pregledali smo območje nekoliko nad hotelom Cerkno, kjer so takrat potekala vzdrževalna dela, pa do jezu za gasilskim domom, tam je bilo največ poginulih rib.« Stroške intervencije je ocenil na približno 650 evrov. Direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič je avgusta lani potrdila, da so v bazenu potekala vzdrževalna dela na bazenski tehniki, ki jih je izvajal zunanji izvajalec.

V Ribiški družini Idrija so že takoj po dogodku povedali, da so po njihovem mnenju ribe poginile zaradi zastrupitve s klorom. Pri tem Zoran Babič, predsednik Ribiške družine Idrija, ki skrbi za ribolovne vode na Idrijsko-Cerkljanskem, opozarja, da je odnos države do njene lastnine precej mačehovski.

»Ribe so naša last, dokler so v ribogojnici. Ko jih spustimo v reke, pa postanejo last države. Ta bi tako morala storiti vse, da odkrije, kdo je odgovoren za nastalo škodo,« je opozoril na dejstvo, da avgustovski pogin rib v potoku Cerknica – ki sploh ni bil prvi – vsaj sodeč po rezultatih analize ne bo odstrl krivca.

Komentarji: