Turistična atrakcija sredi Soče – gradbeni stroji

Motnje turizma: Posegi v tem času so del širšega problema upravljanja Soče
Fotografija: S posegi na najbolj obleganem delu Soče bi lahko počakali. FOTO: Blaž Močnik
Odpri galerijo
S posegi na najbolj obleganem delu Soče bi lahko počakali. FOTO: Blaž Močnik

Kaj je tako nujnega, da se dela v reki Soči na Bovškem izvajajo prav v konici turistične sezone, se čudijo domačini in turisti, ki morajo te dni opazovati kalno vodo namesto smaragdne lepotice. Turistični delavci ne verjamejo, da dela ne bi mogla počakati.

Družba Hidrotehnik te dni ureja brežino struge pri Logu Čezsoškem, na kar jo že dolgo opozarja bovška občina. Lokalna skupnost sicer ni bila seznanjena, kdaj se bo del v resnici lotila: »Po preverjanju smo ugotovili, da dela v skladu z njihovim letnim načrtom izvaja Hidrotehnik. O njihovem začetku je izvajalec obvestil Medobčinsko upravo.« Zavod za varstvo narave s posegom soglaša: »V postopku za obnovo odbijačev na desni strani Soče pod sotočjem z Bočičem smo sodelovali in posredovali ustrezne pogoje. S stališča varstva živalskih vrst je čas omejitev minil in s te strani za dela ni ovir.«V družbi Stritih, glavnem delu konzorcija, ki skrbi za plovbno pot na Soči, so presenečeni nad izvedbo del v tem času. Priznavajo sicer, da bo z obnovo odbijačev manj nevarnosti za uporabnike reke. »Posegi v tem času so del širšega problema upravljanja Soče. Direkcija za vode in Hidrotehnik nista vezana na dolino, zato se načrti potrjujejo drugje. Dela pa se, ko je voda nizka, ne glede na druge okoliščine,« je opozoril Jernej Stritih: »Eden glavnih adutov Soče je njena bistrost, ki ljudi tudi najbolj prevzame. Ko pa potekajo dela, tega ni.« Z direkcije za vode so nam pojasnili, da gre za dela na podlagi izvedbene pogodbe za odpravo posledic neposredne škode na objektih vodne infrastrukture po poplavah lanskega aprila. »Dela bodo trajala – odvisno od hidroloških razmer – do novembra, saj je od takrat na Soči prepoved poseganja v vode zaradi drsti,« je pojasnil Aleš Bizjak. V družbi Hidrotehnik na naša vprašanja niso odgovorili.
 

Več medsebojnega razumevanja


V turističnem zavodu Dolina Soče razumejo negodovanje ponudnikov in turistov. Poudarjajo, da sta se število obiskovalcev in obseg dejavnosti v zadnjih štirih letih podvojila in da turizem dolini prinaša med 60 in 70 milijoni evrov realizacije. »To pomeni, da turizem že dolgo ni več le nekaj za zraven, ampak je postal resna gospodarska dejavnost. Glede na to, da v strukturi naše ponudbe prevladujejo majhni ponudniki, navedene aktivnosti, ki so posledica dela posameznikov oziroma posameznih podjetij, povzročajo neposredno gospodarsko škodo veliko večjemu številu podjetnikov na strani turizma,« je komentiral direktor zavoda Janko Humar.

Sam dvomi o nujnosti aktualnih posegov v reki, da jih ne bi mogli prestaviti zunaj najbolj obremenjenega dela turistične sezone: »Seveda mečejo tudi slabo luč na zeleno ozaveščenost, ki jo obiskovalci v naši dolini pričakujejo in ki jo moramo nujno integrirati v svoje vsakodnevno poslovanje. Želel bi si malce več medsebojnega razumevanja vseh igralcev, ki si delimo prostor v tej dolini, pa tudi bolj jasnih pravil igre, ki bodo morala našo dejavnost upoštevati precej bolj kot v preteklosti.«

Na sanacijo se je čakalo dolgo časa, zakaj se ni počakalo še kakšen teden? FOTO: Blaž Močnik
Na sanacijo se je čakalo dolgo časa, zakaj se ni počakalo še kakšen teden? FOTO: Blaž Močnik


Kopači in buldožerji v Soči pa niso edina motnja sredi turistične sezone. Zaradi gradnje toplovoda v Bovcu je precej oviran promet na obrobju kraja zaradi enosmernega prometa na regionalni cesti, zato so morali ob koncih tedna in praznikih namesto semaforja promet urejati policisti. Lokalna skupnost pojasnjuje, da z gradnjo ne more odlašati, saj je evropski denar občinska družba Dolb Bovec za projekt prejela junija, naložbo pa mora končati do začetka oktobra. V nasprotnem primeru bo morala denar vračati.

»Občina je sicer izvajalca prek nadzora opozorila, naj zagotovi čim večjo pretočnost prometa, kar je izvajalec upošteval in med praznikom tudi nameraval odstraniti semafor,« pojasnjujejo na občini.

Toda direkcija za infrastrukturo tega ni odobrila, ker da mora promet potekati v skladu z izdanim dovoljenjem in načrtom o urejanju prometa na delovišču. »Menimo tudi, da ne moremo govoriti o kolapsu, saj je bilo zaradi pričakovanega povečanega prometa tudi s policijo dogovorjeno, da ob podaljšani čakalni dobi usmerja promet. Čakalna doba je bila največ 15 minut. Vseeno pa se vsem uporabnikom regionalne ceste na tem odseku opravičujemo za zastoje in se jim zahvaljujemo za razumevanje.«

Sicer je enosmerni promet na začetku turistične konice povzročal zastoje na kobariškem klancu zaradi geomehanskih raziskav. Direkcija za infrastrukturo namreč pripravlja projektno dokumentacijo za gradnjo drugega viadukta v ozkem grlu med Kobaridom in Bovcem. Za nameček je zaradi sečnje lesa in odvoza hlodovine poškodovana cesta v Polog, kjer turisti množično obiskujejo cerkev Svetega Duha v Javorci. Javni prevoz do znamenitosti z manjšim avtobusom zdaj ni več dovoljen, zato v turističnem zavodu dostop zagotavljajo s kombiji.

Preberite še:

Komentarji: