Dopisni nakup hotela Turška mačka

Mestna občina Celje kupila zapuščeni hotel in Spacalove vitraže v njem, včeraj je Šrotu soglasje dal še mestni svet
Fotografija: Vitraži Lojzeta Spacala v restavraciji hotela Turška mačka. FOTO: Arhiv Turška mačka
Odpri galerijo
Vitraži Lojzeta Spacala v restavraciji hotela Turška mačka. FOTO: Arhiv Turška mačka

Celje – Na dopisni seji so včeraj mestni svetniki izglasovali soglasje k nakupu več let zapuščenega hotela Turška mačka ob celjskem gledališču. Stene jedilnice hotela je z vitraži izdelal Lojze Spacal (1907–2000) in s tem je Mestna občina (MO) Celje pridobila tudi izjemno umetniško zapuščino. Bojazni, da bi jih novi lastnik hotela uničil, so menda odpravljene.

Zastopniki občine so hotel kot edini kupci in s predkupno pravico občine kupili prejšnji teden v torek na drugi javni dražbi v mariborski pisarni Benjamina Pačnika, stečajnega upravitelja družbe Domine nepremičnine. Celjski župan Bojan Šrot je že naslednji dan, 29. januarja, razpisal dopisno sejo mestnega sveta in glasovanje o soglasju k nakupu. Tina Vrečko, vodja strokovne službe mestnega sveta, je včeraj potrdila, da je bil sklep o tem sprejet.

Čeprav proračun MO Celje za letos še ni sprejet, se je z nakupom mudilo, še posebno ker je cena ostala primerna. Občina bo za Turško mačko morala v treh mesecih plačati 521.550 evrov. Za ta denar bo postala lastnica nekdanjega hotela Turška mačka v Gledališki ulici z več Spacalovimi vitraži – gre za tri velike kompozicije na stenah in v dvojih pomičnih vratih. Spacal jih je ustvaril pred 40 leti za zasteklitev takrat zgrajenega hotela, jih po ogledu hotela narisal, po srednjeveški metodi s svinčenimi spoji pa jih je izdelala steklarka in umetnica Mojca Peček iz Novega mesta.

Hotel je občina dobila za izklicno ceno 469.300, vitraže pa za ocenjeno vrednost 52.250 evrov. Tržna vrednost hotela je bila določena pri 670.000 evrih, na prvi neuspešni dražbi ga je Pačnik lani poskušal prodati za 549.000 evrov. Stavba ima 957 kvadratnih metrov notranjih površin in je postavljena na 504 kvadratne metre veliki parceli. Hotel po načrtih celjskih arhitektov Danijela in Janeza Jagriča je bil zgrajen leta 1978.

Nekoč zbirališče celjskih kulturnikov

Zdaj je moral župan Šrot po uspešni dražbi mestni svet zaprositi za soglasje, ker je to dolžan storiti za nakupe nad pol milijona evrov, ni pa mu bilo treba tega storiti prej, saj soglasje potrebuje šele pred podpisom pogodbe o nakupu.

O tem, kakšne načrte imajo s hotelom, se včeraj na MO Celje še niso izjasnili, najverjetneje bodo v njem obnovili restavracijo in sedanje majhne hotelske sobe. Te bi bile še najprimernejše za drugi celjski mladinski hotel.

Hotel, ki ga je Pačnik prodal iz stečaja družbe Domine nepremičnine, je v tej družbi končal prek več vmesnih gospodarskih družb in še preden je bilo leta 2008 podjetje Hotel Turška mačka izbrisano iz registra. Vse od takrat, torej deset let, je bila Turška mačka kot zbirališče celjskih kulturnikov in kraj srečevanja z njimi, ki je slovela po dalmatinski in istrski kuhinji, zaprta.

Že ko se je hotel znašel v prodaji, je likovna kritičarka Milena Zlatar, ki je za Spacalove vitraže v njem dvakrat izdelala cenitev, opozorila: »Kdorkoli bo Turško mačko kupil, se mora zavedati, da umetnine ne sme uničiti ali razprodati po kosih, kar mu lahko prepovedo tudi Spacalovi dediči.«

Komentarji: