Osem let po sanaciji šeststoletnika zdelala zima

Kot pohodna streha knjižnice tudi stolp ni dolgo zdržal. Obnovili so ga avgusta 2010, zdaj se kruši obzidje.
Fotografija: Na občini napovedujejo, da bo obzidje stolpa sanirano v dveh mesecih. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Na občini napovedujejo, da bo obzidje stolpa sanirano v dveh mesecih. FOTO: Špela Kuralt

Celje – Z obzidja Friderikovega stolpa na Starem gradu že samo ob dotiku odpadajo kamniti koščki. Zaradi varnosti je tako že nekaj časa ograjen, čeprav so ga v celoti sanirali pred komaj osmimi leti in za to porabili dobrega pol milijona evrov. Zdajšnja sanacija obzidja bo stala 189.000 evrov.

Friderikov stolp so postavili okoli leta 1400 in ob koncu sanacije celotnega stolpa pred osmimi leti so z občine sporočili, da so »zaradi preprečevanja zamakanja in krušenja obstoječe substance zaščitene z betonsko oblogo«. Danes, ko je jasno, da obzidje stolpa ni bilo kos vremenskim razmeram, z občine sporočajo, da »ne gre za napako izvajalca del, ampak za dotrajanost uporabljenih predpisanih gradbenih materialov. Stolp je že stoletja izpostavljen hudim vremenskim vplivom na našem območju, zato ga je treba skladno s smernicami zavoda za varstvo kulturne dediščine redno vzdrževati in vsakokratno sanirati morebitno škodo«.

Na vprašanje, ali to pomeni, da stolp doslej ni bil redno vzdrževan, z občine niso odgovorili. Prav tako niso sporočili, koliko denarja so za njegovo vzdrževanje namenili v letih po pol milijona vredni obnovi. Stari grad, kjer je tudi stolp, upravlja Zavod Celeia Celje, vendar za vzdrževanje skrbi občina, je pojasnila direktorica zavoda Milena Čeko Pungartnik. Dejala je, da so v tem času stolp enkrat že sanirali, da pa na zavodu niso dobili kakšnih navodil glede vzdrževanja.
 

Dva meseca ...


Stolp je od maja 2009 do marca 2010 obnavljala družba Gradis Celje, potem je zaradi stečaja Gradisa vajeti prevzel Remont. Prav Remont je občina izbrala tudi za zdajšnjo sanacijo, ki se bo začela takoj. Kot so sporočili z občine, bodo sanirali okoli 40 odstotkov celotne površine kamnitega obzidja pri vrhu stolpa, dela pa naj bi bila končana v dveh mesecih. Čeko Pungartnikova pravi, da se mudi tudi zaradi novega Festivala Celjski grad: »Prvi koncert filmske glasbe je že 22. junija, nekaj dni kasneje koncert skupine Laibach. Obljubljeno nam je bilo, da bo do takrat sanirano. To je pomembno tudi zaradi prodaje kart.« Sanacija je namreč »vzela« kar nekaj tribun, saj je zaradi varnosti obiskovalcev stolp ograjen.

S Friderikovega stolpa se kruši obzidje. FOTO: Špela Kuralt
S Friderikovega stolpa se kruši obzidje. FOTO: Špela Kuralt


Med sanacijo bo tudi dostop na ploščad na Friderikov stolp omejen. Ko so celovito obnavljali stolp, so se odločili za ravno razgledno ploščad, da so ohranili sedanjo veduto Starega gradu. Tudi zato je presenetila nedavna izjava celjskega župana Bojana Šrota: »Zelo intenzivno razmišljamo, da bi ta objekt pokrili s streho, podobno kot je na Pelikanovem stolpu. Doktor Ivan Stopar, največji strokovnjak kastelolog, je naklonjen takšni rešitvi.« Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) za zdaj o tem ne vedo še ničesar.

Šesto let stari stolp so celovito sanirali pred osmimi leti. FOTO: Gregor Katič
Šesto let stari stolp so celovito sanirali pred osmimi leti. FOTO: Gregor Katič

 

... ali več kot pol leta


Če bo šlo vse po načrtih, bo obzidje Friderikovega stolpa sanirano prej, kot bo končana obnova pohodne strehe in dela ploščadi pri knjižnici, kjer je vse zagrajeno že od jeseni. Tudi tam dela izvaja Remont, ki je bil po propadli Gradii na gradbišču že pred osmimi leti. V prostore otroškega oddelka je začelo zamakati v samo nekaj mesecih po odprtju nove knjižnice. Izvedensko mnenje, ki ga občina noče pokazati, ker da gre za »vizualno oceno izvedenih del in posredovanje strokovnih priporočil za gradbene izboljšave«, naj bi po navedbah direktorice Polone Rifelj opozorilo na slabo izvedbo in napake pri projektiranju. Bančnim garancijam je rok potekel v začetku leta 2015. Kot so odgovorili z občine, pa je Remont napake, ki so se pojavile med garancijo, ustrezno saniral. 170.000 evrov za sanacijo bo tako po osmih letih od odprtja nove knjižnice plačala občina.

189.000 evrov bo občino stala sanacija obzidja. FOTO: Špela Kuralt
189.000 evrov bo občino stala sanacija obzidja. FOTO: Špela Kuralt


Ob tem na občini poudarjajo, da ne gre samo za sanacijo, ampak za novo zunanjo ureditev. Med drugim so morali tudi zaradi zahtev ZVKDS zamenjati umetno travo. Igralna podlaga bo ostala »umetna«, in sicer bo tam gumirana igralna podlaga. Kakšna bodo igrala, še ni znano, z občine so odgovorili, da so »idejno zasnovo projektantov Stvar projektiranje uskladili in potrdili tako v MOC, ZVKDS in Osrednji knjižnici Celje«. Rifljeva trdi, da se s knjižnico ni usklajeval nihče: »Na pogovore in usklajevanja nismo bili povabljeni, niti nismo bili pozvani, da bi podali svoje stališče. Vse koordinira MOC samostojno. Informacije o ureditvi smo prejeli februarja na našo prošnjo, da smo lahko pripravili program prireditev in obvestili sveta zavoda. Ali so glede igral podali kakšno konkretno rešitev ali predlog igrala, mi ni znano. Če zadeva ne bo ustrezno rešena, tako glede kapacitet igral ter varnosti otrok in seveda ob upoštevanju vseh omejitev ZVKDS ter projektantov, je bolje, da igral sploh ni, temveč se poišče ustreznejša celovita rešitev.«

Komentarji: