Otroci poskrbeli za veliko Evropsko vas

Projekt Evropska vas je ostal živ le še v Celju in Murski Soboti, v Celju je bila Evropska vas danes, v Murski Soboti bo v četrtek.
Fotografija: Otroci se pri pripravljanju na Evropsko vas veliko naučijo. FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Otroci se pri pripravljanju na Evropsko vas veliko naučijo. FOTO: Špela Kuralt

Celje – Projekt Evropska vas, na kateri šole, vrtci in ostali vzgojno-izobraževalni zavodi predstavljajo vsak svojo evropsko državo, je svojo premiero doživel leta 2006 v osmih slovenskih regijah. Začel se je pod pokroviteljstvom Šole za ravnatelje in Evropske hiše Maribor. V šolskem letu 2013/2014 je od pokroviteljstva odstopila Šola za ravnatelje, leto kasneje še Evropska hiša Maribor. Evropske vasi so počasi ugašale, ostali sta še dve. Dan pred dnevom Evrope so jo pripravili v Celju.
 

Celjska Evropska vas

 
Dopoldne se je Krekov trg spremenil v pravo Evropo v malem. Sodelovalo je 32 zavodov, največ osnovnih šol. Otroci so predstavljali zanimivosti posameznih držav, kulinariko, običaje, navade, kulturo, manjkalo tudi ni plesnih in glasbenih točk. Tema letošnje Evropske vasi je »podiranje še zadnjih meja, ki obstajajo v današnji globalni vasi«.

Projekt je letos koordinirala III. osnovna šola, ravnatelj Aleksander Verhovšek je pojasnil, kako so si razdelili predstavitev držav, glede na to, da je v Evropski uniji 28 članic, sodelujočih šol in vrtcev pa je bilo 32: »Smo fleksibilni in predstavljamo tudi države, ki niso članice. Konec koncev se je Evropa vedno širila in upamo, da bodo članice, ki še niso, to tudi postale.« In je svojo stojnico dobila tudi Baskija.
 
Šole se na povabilo rade odzovejo, je še dodal Verhovšek: »Ker ima projekt tako bogato in dolgoletno tradicijo ni treba veliko prepričevati. Vsi z veseljem sodelujejo tudi naprej, vedo tudi, kaj ta projekt pomeni za Celje. Vedno je prijetno. Se pa bojimo, da bi Krekov trg lahko postal celo premajhen.« Tudi danes je bilo obiskovalcev zelo veliko, mlade pa je poleg župana Bojana Šrota pozdravil tudi predsednik države Borut Pahor.
 

Evropa v Murski Soboti in Ravnah na Koroškem

 
S celjske občine so sporočili, da bodo Evropsko vas še naprej podpirali. Prav zaradi podpore občin je Evropska vas obstala, žal le še v Celju in Murski Soboti. Tam bodo Evropo v malem postavili v četrtek. Na Trgu kulture pričakujejo 22 pomurskih osnovnih in srednjih šol, ki bodo predstavljale države članice EU.
 
Prav na dan Evrope, torej jutri, pa bodo v gimnaziji Ravne oziroma v grajskem parku v Ravnah na Koroškem pripravili interaktivne delavnice za osnovnošolce in srednješolce o Evropski uniji.
 

Komentarji: