Spomenik NOB roma na pokopališče

Stolp žrtvam okupatorja, delo arhitekta Edvarda Ravnikarja, se zaradi prenove trškega jedra poslavlja izpred cerkve
Fotografija: Prikaz ureditve okolice spomenika 64 padlim borcem in žrtvam okupatorjevega nasilja potem, ko ga bodo prestavili na krajevno pokopališče. FOTO: Občina Rečica ob Savinji
Odpri galerijo
Prikaz ureditve okolice spomenika 64 padlim borcem in žrtvam okupatorjevega nasilja potem, ko ga bodo prestavili na krajevno pokopališče. FOTO: Občina Rečica ob Savinji

Rečica ob Savinji – Že lanskega oktobra so pred stopnicami župnijske cerkve sv. Kancijana sredi trškega naselja začeli razstavljati spomenik 64 padlim borcem in žrtvam okupatorjevega nasilja. Pred dnevi je tudi občinski svet sklenil, da naj ga prestavijo ob rečiško pokopališču.

Čeprav so na končno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) pred nekaj dnevi še čakali, so se po več letih usklajevanj, ki jih je začel že prejšnji rečiški župan Vincenc Jeraj, nato sporazumeli z Združenjem borcev za vrednote NOB Zgornje Savinjske doline. A ponovnega odkritja ob obletnici postavitve spomenika, čeprav je to bila tiha želja borčevske organizacije, morda še ne bo ob dnevu upora proti okupatorju.

Borčevska organizacija je sicer soglašalo s pogoji, ki jih je občini in projektantu postavila celjska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Kakor pravi predsednik združenja Jože Rakun pa se boje, da ne bo spoštovan rok, ki so ga postavili občini, da mora biti spomenik prestavljen in urejena tudi okolica do 26. aprila. Naslednji dan je namreč dan upora proti okupatorji.

Zato si borčevska organizacija na novi lokaciji spomenika še ne upa načrtovati proslave. Županja Ana Rebernik sicer pravi, da bi ga morda lahko postavili do roka, a še pridobivajo potrebne dokumente, prestavitev pa da bo občino stala 26.500 evrov.

Le nekaj dni po roku, ki so ga postavili člani borčevske organizacije, 29. aprila, bo tudi obletnica odkritja spomenika. Po načrtih arhitekta Edvarda Ravnikarja so ga sredi Rečice odkrili leta 1956. Gre za iz granitnih kvadrov oblikovan stolp z imeni 64 borcev z območja občine Rečica ob Savinji, ki so padli ali jih je okupator ustrelil kot talce med NOB.

Kot rečeno se je za prestavitev spomenika začel zavzemati že prejšnji rečiški župan Vincenc Jeraj. V Rečici, občini z 2.300 prebivalci, so se namreč odločili za prenovo trškega jedra, ker je spomenik stal tik ob cesti pa so udeleženci proslav ob spomeniku med proslavami stali kar na cesti. Ne drži pa, kar je povedal Rakun, da bi zaradi prenove trškega jedra prav ZVKD pogojeval prestavitev spomenika.

Na novi lokaciji pri pokopališču bodo uredili tudi dostop do spomenika, stojala za zastave, klopi in zasaditev.

Komentarji: