Subvencije za ogrevanje in grobove

Velenje in Šoštanj podražitve ogrevanja iz Teša ne bosta v celoti prenesla na gospodinjstva, komunalno podjetje ga bo podražilo le za 8 odstotkov 
Fotografija: Šaleška dolina z dimniki Termoelektrarne Šoštanj in ugrezninskimi jezeri. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Šaleška dolina z dimniki Termoelektrarne Šoštanj in ugrezninskimi jezeri. FOTO: Brane Piano

Velenje – Za gospodinjstva v Velenju in Šoštanju bosta občini Komunalnemu podjetju Velenje (KPV) še naprej subvencionirali ogrevanje, kljub temu pa se bo s 1. februarjem gospodinjstvom ogrevanje podražilo za 8 odstotkov. Takšna je odločitev županov Bojana Kontiča in Darka Meniha, ki skupaj z županom Šmartnega ob Paki Milanom Kopušarjem sestavljata svet ustanoviteljev KPV.

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) toplotno energijo, ki jo prodaja komunalnemu podjetju, to pa z njo oskrbuje gospodarstvo, ustanove in občane v Šaleški dolini, je 1. januarja tri mesece po prejšnjem dvigu cene le-to podražila še za 23,58 odstotka. V KPV bi ob nespremenjenih cenah za odjemalce mesečno ustvarjali 150.000 evrov izgube. A je bo nekaj manj, saj so župani odločili, da bosta Velenje in Šoštanj iz proračunov za subvencioniranje cene letos namenili 791.000 evrov. To pa ne bo namenjeno subvencioniranju cene za industrijske odjemalce, zanje bo KPV uveljavilo celotno podražitev.

Velenje in Šoštanj sicer dvigu cene toplotne energije iz Teša nasprotujeta, saj je po njihovem podražitev neupravičena, ker vključuje stroške Teša za nakup emisijskih kuponov.

Svet ustanoviteljev KPV je še sklenil, da bosta občini Velenje in Šoštanj subvencionirali tudi polovico najemnino za grobna mesta, zaradi višjih stroškov pa bo KPV najem vseeno podražilo za 17 odstotkov.

Komentarji: