Zdravstveni dom Celje od prihodnjega tedna brez ortodonta

Na razpis za specialista ortodonta se ni prijavil nihče, celjski zdravstveni dom bo tako primoran vrniti koncesijo.
Fotografija: V ZD Celje programa ortodontije od 1. junija ne bodo mogli več zagotavljati. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V ZD Celje programa ortodontije od 1. junija ne bodo mogli več zagotavljati. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Specialistka čeljustne in zobne ortopedije je v Zdravstvenem domu Celje dala odpoved, na razpis za delovno mesta specialista ortodonta pa se ni prijavil nihče. Kot so sporočili iz ZD Celje, programa ortodontije od 1. junija ne bodo mogli več zagotavljati. Upajo, da bo čim prej podeljena začasna koncesija, za katero se zanima prav specialistka, ki je dala odpoved. Kdaj naj bi se to zgodilo, če sploh, nam z ministrstva za zdravje niso odgovorili.

Specialistka, ki odhaja, je imela po podatkih ZD Celje v aktivnem zdravljenju 470 pacientov in skupaj 2400 pacientov v zadnjih štirih letih. Za paciente bi bilo najbolj ugodno, če bi dobila začasno koncesijo, so odgovorili iz ZD Celje: »V tem primeru za bolnike ne bi bilo zamika zdravljenja, spremenila bi se le lokacija dela, saj ima zobozdravnica v Celju že najete svoje prostore zunaj ZD Celje. O podelitvi začasne koncesije odločata Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ministrstvo za zdravje.« Na odgovore ZZZS in ministrstva še čakamo.

image_alt
»Brez zdravnika bo ostalo ogromno ljudi, če bo zakon obveljal«


V prostorih ZD Celje so vsi drugi ortodonti zasebniki s koncesijo. Da bi se ortodonti zaposlili v ZD Celje, pa ni zanimanja. Sporočili so, da so si že nekaj let prizadevali vzpostaviti in celo razširiti redno ortodontsko ambulanto, zato so tudi načrtno izvajali specializacijo za dva specializanta zapored. »Žal pa sta specializanta, drug za drugim, takoj po opravljenem specialističnem izpitu, uredila njune obveznosti do zdravstvenega doma in zdaj delata samoplačniško ter brez koncesije drugje,« so sporočili iz ZD Celje. Dodali so, da so drugačne oblike dela očitno bolj privlačne kot delo v javnem zavodu.


Vsi bi bili koncesionarji


V Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) odgovarjajo, da se je njihov odbor za zobozdravstvo zavzel za reševanje problematike ortodontije po posameznih regijah in tako, denimo, našel rešitve za ZD Nova Gorica in ZD Domžale: »Iz izkušenj ugotavljamo, da so nekateri zdravstveni domovi zelo uspešni pri zagotavljanju ortodontske oskrbe, res pa je, da je to precej odvisno od fleksibilnosti in razumevanja vodstev posameznih javnih zavodov ter tudi odnosa do zaposlenih.«

image_alt
Zaradi zakona grozi zaprtje ambulant


V ZZS dodajajo, da je prav razpis koncesij lahko rešitev, saj koncesionarji enakovredno izvajajo javni program, pacientom torej ni treba plačevati, drugačna je le pravna oblika izvajalca, »ki je zasebnik in ima več svobode pri organizaciji dela, saj se v sistemu, kakršnega imamo, spopadamo s tem, da delo za programe ZZZS v javnih zavodih v številnih zdravstvenih dejavnostih ni več zanimivo. Vse bolj bodo iskani tisti, ki si želijo delati v javnih zavodih.« Dodajajo, da sta ključna težava premajhno financiranje osnovnih programov in košarica storitev, ki ne ustreza javnozobozdravstvenim potrebam prebivalstva: »Argument, ki to potrjuje, je dejstvo, da približno 25 odstotkov prebivalstva nima opredeljenega zobozdravnika.« Sprašujejo se, kdaj bodo razpisane nove koncesije, »saj je stanje, ko zdravstveni domovi zadržujejo programe, izvajalcev zanje pa nimajo zaposlenih, postalo res nevzdržno«.

Ker nima zaposlenih za program ortodontije, bo celjski zdravstveni dom koncesijo očitno moral vrniti. Tega se bojijo tudi v Mestni občini Celje: »Gre za deficitaren poklic in posledično tudi za možnost zaposlitve pri izvajalcih brez koncesije oziroma odpiranje zasebnih praks, ki so finančno gotovo ugodnejše od zaposlitve v javnem zavodu.«

Preberite še:

Komentarji: