Županski ponedeljek brez mladih

Prvo soočenje županskih kandidatov z njihovimi fotografijami Celja
Fotografija: Soočenje šestih izmed sedmih županskih kandidatov v Celjskem mladinskem centru. Z leve Matevž Vuga (SMC), Bojan Šrot (Celjska županova lista), Mateja Žvižej (Levica), Sandi Sendelbah (Odprto Celje), Branko Verdev (SD) in Marko Zidanšek (SLS). FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Soočenje šestih izmed sedmih županskih kandidatov v Celjskem mladinskem centru. Z leve Matevž Vuga (SMC), Bojan Šrot (Celjska županova lista), Mateja Žvižej (Levica), Sandi Sendelbah (Odprto Celje), Branko Verdev (SD) in Marko Zidanšek (SLS). FOTO: Brane Piano

Celje – V Celjskem mladinskem centru (CMlC) je bilo sinoči prvo soočenje županskih kandidatov o problematiki mladih, ki se ga je glede na dan in uro udeležilo še najmanj mladih, več pa podpornikov kandidatov Sandija Sendelbaha (Odprto Celje), Marka Zidanška (SLS), Branka Verdeva (SD), Bojan Šrota (Celjska županova lista), Mateje Žvižej (Levica), Matevža Vuge (SMC), medtem ko se je Matjaž Železnik (SDS) opravičil.
 
Soočenje, ki so ga pripravili CMlC, Zavod Fokus, Klub študentov občine Celje, Komisija za mladinska vprašanja in Radio Študent, je Radio Študent tudi prenašal in mnenje iz občinstva je zadela žebljico na glavico: tako je tudi prav, saj je ob ponedeljkih večina celjske mladine v Ljubljani, kjer študira ali pa se od tam do večera še ne vrne iz služb.
 
A če so kandidati, tudi aktualni župan, pokazali pomanjkljivo poznavanje mladinske problematike in se predvsem prijazno prerekali o tem, kateri statistični podatki za Celje držijo, kateri pa ne, do kakšne ostrejše polemike na prvem soočenju (še) ni prišlo, je bil bolj zanimiv izziv, ki ga je pred kandidate postavil zavod Focus in ga je predstavil Timotej Videc.
 
Županskim kandidatom so pred soočenjem dali fotoaparate za enkratno uporabo in jih prosili, da na domače mesto pogledajo skozi fotografski objektiv in Celje predstavijo tako, kakor ga doživljajo sami oziroma da fotografirajo, kako si predstavljajo prihodnost Celja. Aktualni župan Bojan Šrot je naredil kar selfi.
 
Drugi so se odzvali različno, a predvsem na dva načina. Eni so fotografirali celjska degradirana območja, spet drugi lepote mesta, tretji pa prazna območja, za katera predlagajo, da bi se uredila.
 
V nečem pa so si bili kandidati enotni: Celje se mora razvijati. Novi obrazi na občinski politični sceni (Vuga, Žvižej, Sendelbah) so imeli vrsto zamisli, predstavniki 20-letne levo-desne Šrotove neformalne koalicije (Šrot, Verdev, Zidanšek) pa so si ideje navdušeno prisvajali. Neodgovorjeno je ostalo le vprašanje, zakaj se vsega tega - od participatornega proračuna do sprejetja občinskega prostorskega načrta - niso v dveh desetletjih že sami domislili in ukrepali.
 
Izbor fotografij županskih kandidatov bo v Celjskem mladinskem centru na ogled do 5. novembra.

Komentarji: