Izkušnja avtonomnega vozila v BTC

V BTC bo v petek mogoče spoznati tudi rešitve avtonomne vožnje nekaterih avtomobilskih proizvajalcev, kot so Audi, BMW in Mercedes.
Fotografija: Avtonomno vozilo v BTC deluje na električni pogon. FOTO: Gašper Boncelj
Odpri galerijo
Avtonomno vozilo v BTC deluje na električni pogon. FOTO: Gašper Boncelj

Ljubljana – Ta petek popoldne bodo imeli obiskovalci BTC možnost doživeti izkušnjo vožnje z avtonomnim vozilom, konkretno z nekakšnim robotiziranim vozilom francoske družbe Navya, ki bo vozil na zaprti 200-metrski trasi na Ameriški ulici.

Gre za prostorno vozilo, polno steklenih površin, v njem se lahko hkrati pelje do 15 potnikov. Deluje na električni pogon in vozi povsem samodejno, z množico lidarjev nadzoruje okolico, se izogne oviri ali ob tem, ko pred njega stopi pešec, samodejno ustavi in ga z zvočnim signalom opozori. Premika se pričakovano z majhno hitrostjo, deluje lahko okoli 9 ur, njegov akumulatorje pa je mogoče polniti tudi na običajni električni vtičnici.

V petek popoldne bodo imeli obiskovalci BTC možnost doživeti vožnjo z robotiziranim vozilom francoske družbe Navya.
V petek popoldne bodo imeli obiskovalci BTC možnost doživeti vožnjo z robotiziranim vozilom francoske družbe Navya.

Vozilo je v BTC pripeljala njihova hčerinska družba AV Livig Lab, in sicer v okviru dogodka Ten T Days, ki te dni poteka v Ljubljani. Na njem sodelujejo evropska komisarka za promet Violeta Bulc in evropski ministri za promet, razpravljajo pa o izzivih in rešitvah sodobne mobilnosti.

V BTC bo v petek mogoče spoznati tudi rešitve v smeri avtonomne vožnje nekaterih avtomobilskih proizvajalcev in dobaviteljev, kot so Audi, BMW, Mercedes in Magna. AV Living Lab pa bo v okviru tega predstavil svojo vlogo v digitalizaciji, ki bo izšla iz avtonomne vožnje – da bodo iskali odgovor, kaj bomo počeli, ko ne bomo držali volana (interakcija vozila z obiskovalci in z infrastrukturo ter internetna varnost).
 

Komentarji: