Revolucija v gibanju: 1800 blagovnih znamk iz 43 držav (VIDEO)

Milanska razstava motociklov je odprla svoja vrata.
Fotografija: Milanska razstava motociklov je odprla svoja vrata. Foto Jan Jolič Lieven
Odpri galerijo
Milanska razstava motociklov je odprla svoja vrata. Foto Jan Jolič Lieven

Revolucija v gibanju je slogan letošnjega mednarodnega salona motociklov EICMA 2019, ki bo do 10. novembra na milansko sejmišče privabil več stotisočglavo množico motorističnih navdušencev. Milanska EICMA velja za največji in najpomembnejši salon motociklov in motociklistične opreme na stari celini. Na njem vsi glavni igralci v panogi pokažejo svoj nabor novosti za prihodnjo motoristično sezono. Tako na razstavnih površinah milanskega sejmišča Rho letos razstavlja več kot 1800 blagovnih znamk iz 43 držav. Dodajmo še, da sejem ni zgolj bencinski, ampak je na njem prostor tudi za alternativne pogonske oblike. Novost sejma je gotovo možnost preizkusa različna električnih koles – tako na poligonu kot na okoliških ulicah.


 

Manj novosti iz Evrope


Revolucije, kot jo je napovedoval slogan sejma, tokrat v Milanu še ni bilo. Vsekakor pa gre tudi pri motociklizmu razvoj v smeri čistejših pogonskih agregatov, kar bi lahko sklepali iz pogostega omenjanja standard Euro 5 na predstavitvah za novinarje, ki so jih pripravile tovarne. Opazili smo tudi, da proizvajalci vedno pogosteje opremljajo motocikle z LED svetilno tehniko in TFT zasloni, ki izpodrinjajo klasične merilnike.

Veliko novosti je med evropskimi znamkami na salonu pokazal nemški premijski izdelovalec motornih koles BMW, ki je po uspešni in dobro sprejeti cestno-terenski seriji F (F750/F850 GS) tokrat razkril cestno-potovalno različico pod oznako F 900 R in XR. Dvočrkovna oznaka prinese boljšo vetrno zaščito, drugačni prednji del, kovčke in še kakšno malenkost. Pogon bo zagotavljal 895 kubični dvovaljnik v dveh različicah moči: 70 kW (95 KM) ali močnejši 77 kW (105 KM). Oprema bo zelo zanimiva, LED luči in TFT zaslon bodo serijsko nasmeščeni, ostale stvari pa bodo predmet doplačil. Za italijanski trg so nam razkrili tudi ceno, osnovni model naj bi stal malce manj ko 9 evrskih tisočakov. Glede na videno ne dvomimo, da bo ta model velika uspešnica.

BMW-F900R Foto Jan Jolič Lieven
BMW-F900R Foto Jan Jolič Lieven


Na Ducatijevem razstavnem prostoru je veliko zanimanja strokovne javnosti požel prototip iz njihove tržno uspešne podznamke Scrambler. Gre za enduro motocikel scrambler desert X, ki naj bi bil nared za sezono 2021/22, najprej v izvedenki s 1100 kubiki.

Pri ostalih evropskih proizvajalcih kot so KTM, Husqvarna, Triumph, MV Agusta, znamke iz skupine Piaggio, so pokazali večino obstoječe modele, ki so jim namenili nove barve in grafike ali blažjo kozmetično prenovo.
 

Japonska modelska ofenziva


Veliki štirje iz dežele vzhajajočega sonca, Honda, Kawasaki, Suzuki in Yamaha, so tokrat v Milano pripeljali lepo število novih modelov. Honda je predstavila novo Africo Twin, ki je v tej reinkarnaciji močnejša in sicer ima zdaj oznako CRF1100L, njen pogonski agregat pa ima 1084 ccm in razvije okroglih 100 'konjev' (74 kW). Poleg tega je novinka lažja od predhodnega modela, ima boljšo krivuljo navora, njena različica Adventure Sports pa ima celo možnost elektronskega nadzora vzmetenja. Prav vse različice pa so pridobile novo grafiko in barve, LED luči ter velik TFT zaslon, ki podpira povezavo z Apple Car Play in Android Auto. Da,tu je Honda prva, kako to izgleda in deluje na motociklu, pa bomo še videli.

Med japonskimi znamkami je imel Kawasaki največ novosti. Evropsko predstavitev so doživeli njegovi retro cestni klasik W800 (773 ccm, 52 KM), športnocestni motocikel ninja 650 (649 ccm in 68 KM) in H2 – hiper športni cestni motocikel z 998 ccm ter kar 310 KM. Prvič pa so v Milanu svetovni javnosti pokazali kawasaki Z 900 (948 ccm, 125 KM). Vsi predstavljeni motocikli so seveda opremljeni z dodatnimi elektronskimi pomagali, LED svetilno tehniko in LCD oziroma TFT zasloni.

Kawasaki Ninja650 Foto Jan Jolič Lieven
Kawasaki Ninja650 Foto Jan Jolič Lieven


Pri Suzukiju so ponosno razkrili novega velikega V Stroma 1050. Novinec bo na voljo v treh različicah opreme – 1050, XT in XT adventure. Te pomenijo različno serijsko opremo za poudarjen namen uporabe motocikla (podaljšan vizir, kovčki, dodatni nosilci, delno nastavljivo vzmetenje, potovalni računalnik ipd.), vsi pa imajo nov 1037-kubični dvovaljni motor s 106 KM. Luči so pri vseh serijsko v LED tehnologiji, kvadratno obliko sprednjega žarometa pa so si sposodili pri novi katani. Namesto klasičnega merilnika je tudi tu velik TFT zaslon.

Yamaha ima za Milano pripravljeni dve pravi novosti, prenovljen je njihov uspešni model Tracer 700. Od daleč močno spominja na Ducati, dobil je nove sprednje dvojne LED luči, nekoliko so posegli v motorno tehniko, elektroniko ter mu zaradi nove konstrukcije oblikovali drugačen sedež, da bo poslej udobnejši. Pogonski agregat je 698-kubični, razvije največjo moč 72 'konjev' in je Euro 5 certificiran. Prenovljen oz. nov je Yamahin športni skuter T Max 560, ki že po zadnji oznaki pove, da je dobil 562-kubični dvovaljni motor s 35 kW (46 KM) ter zajeten seznam konkretnih novosti na področju elektronike in dodatne opreme.
 

Od Američanov do Akrapoviča


Ameriški Harley Davidson v Milanu ni pokazal konkretnih novosti, že lani so predstavili električni motocikel LiveWire, letos pa so malce prenovili modelsko paleto z drugačnimi barvami in katerim novim modnim dodatkom.

Od ostalih proizvajalcev bi veljalo izpostavili Kymco, ki je predstavil novi električni motocikel RevONEX, za katerega ne navaja veliko podatkov, povedali pa so, da znaša pospešek od 0-100 km/h 3,9 sekunde in da je končna hitrost okoli 200 km/h. Zelo impresivni podatki.

Sym, velikan med proizvajalci skuterjev, je v Milanu predstavil tri novince: Maxsym 400i E5, Symphony in Fiddle. Zadnja sta manjša skuterja, ki znata biti zanimiva tudi za slovensko tržišče.

Slovenske barve je seveda ponosno zastopalo podjetje Akrapovič, lepo predstavljeno v osrednjem delu salona, kjer smo lahko videli zmagovalne dirkalne motorje iz različnih kategorij, ki brnijo z njihovimi izpuhi. Opazili smo tudi podjetje Mitas (nekoč Sava), ki svoje izdelki širi v vse kategorije motociklizma, zdaj so na voljo njihove gume za cestne, potovalne, enduro in kros motocikle. Letos so svoj program pnevmatik razširili še na ponudbo za e-kolesa in druga dvokolesa.
 

Več fotografij v zgornji fotogaleriji!

Komentarji: