Toyota, BTC in souporaba

Avtomobilska delitvena ekonomija.
Fotografija: Pilotni projekt Toyota Drive Me. FOTO: Gašper Boncelj
Odpri galerijo
Pilotni projekt Toyota Drive Me. FOTO: Gašper Boncelj

Kakor so na predstavitvi novega projekta DriveMe povedali predstavniki Toyote Slovenija, so v podjetju pred časom začeli razmišljati, kako bi bolj izrabili službene in testne avtomobile, ki jih imajo približno 25 in so dotlej večji del dneva stali na službenem parkirišču. Razvili so sistem, pri katerem gre za nekakšno rezervacij vozil, ki je na voljo njihovim uslužbencem.

Sistem omogoča preprosto prijavo in vstop, vozilo se vedno prevzame na isti točki. Dosegli so, da je zasedenost vozil v delovnih dneh zdaj 55-odstotna, kar seveda ni idealno, je pa napredek. Pri spremljanju njihove uporabe so ugotovili, da je manj prekoračitev dovoljene hitrosti, manjša je tudi poraba goriva.

Pilotni projekt Toyota Drive Me. FOTO: Gašper Boncelj
Pilotni projekt Toyota Drive Me. FOTO: Gašper Boncelj


Zdaj bodo ta hišni projekt poskušali nadgraditi. Storitev bodo deloma odprli, saj bodo v sodelovanju z BTC-jem pred Kristalno palačo in sosednjo poslovno stavbo ponudili takšno izposojo šestim podjet­jem, ki delujejo na območju trgovskega centra, uvodno pa bo na voljo šest modelov Toyota in Lexus. Gre za pilotni projekt za podjetja B2B, ki bo trajal tri mesece, potem pa bodo preverili, kakšne so izkušnje, kakšne so možnosti nadaljevanja. Interes za sodelovanje in morebitno poznejše širjenje sta na drugi strani videla tudi BTC in njegova hčerinska družba AV Living Lab. Kakor pravijo, na njihovo območje pripelje 12 milijonov vozil na leto, kar bi radi razbremenili, še posebno ker bo v neposredni bližini kmalu delovala tudi Ikea. Podjetja, ki so vključena v projekt, bodo lahko avtomobile prek posebne aplikacije rezervirala in najemala različno. Pripravljen je tudi že cenik za različne opcije (čas, kilometri), cene se začnejo pri 9 evrih, kolikor med delovnim dnem stane enourni najem toyote corolle.

Komentarji: