Zatišje pred (alternativno?) nevihto (FOTO)

V ospredju spet klasični avtomobilski razredi.
Fotografija: Audi bo septembra Sloveniji predstavil še svojega največjega športnega terenca Q8. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Audi bo septembra Sloveniji predstavil še svojega največjega športnega terenca Q8. FOTO: Reuters

Poletno mrtvilo na avtomobilskem trgu v zadnjih letih sicer ni tako opazno kot včasih, a kljub temu velja, da je po pomladi jesenski čas tisti, v katerem kupci iz salonov odpeljejo največ avtomobilov. Uveljavljenim modelom se bodo na trgu počasi pridružili nekateri novi, pri čemer izstopata dve posebnosti letošnjega leta: novosti je v drugi polovici leta manj kot ponavadi, hkrati pa so številne med njimi iz klasičnih avtomobilskih razredov.

Prvi novi avtomobili so že prišli v Slovenijo. Tako je že stekla prodaja Fordove fieste v različici active, ki naj bi ta avtomobil povzdignila proti mestnim terencem. Klasičen avtomobil nižjega razreda ostaja novi hyundai i20, katerega prodaja se začne septembra, v teh dneh je v salonih že tudi prenovljena škoda fabia, ki smo jo pred kratkim predstavili v naši prilogi. Bolj zabeljena bo predstavitev novega suzukija swifta sport, ki prihaja oktobra in bo razveselil ljubitelje živahnih malčkov.

Maska kie ceed je bolj poudarjena in širša kot doslej, povsem nova je tudi zgornja bočna okenska linija. FOTO: Kia
Maska kie ceed je bolj poudarjena in širša kot doslej, povsem nova je tudi zgornja bočna okenska linija. FOTO: Kia


September bo mesec za začetek slovenske prodaje nove generacije dveh dobro znanih modelov nižjega srednjega razreda. Na ceste namreč prihajata ford focus in kia ceed, oba bosta na voljo v petvratni in karavanski izvedbi. Ford bo v začetku prihodnjega leta tudi focusa približal športnim terencem, takrat bodo namreč začeli prodajati njegovo različico active. Tik pred koncem leta bo Audi ponudil A1 v novi podobi, Mercedes-Benz pa bo z limuzinsko izvedbo novega razreda A (do zdaj so ga imenovali CLA) bržkone ujel šele začetek prihodnjega leta.

Ford focus je dokaz, da lahko družinski avtomobili združujejo uporabnost in dinamično vožnjo. FOTO: Aljaž Vrabec
Ford focus je dokaz, da lahko družinski avtomobili združujejo uporabnost in dinamično vožnjo. FOTO: Aljaž Vrabec


Tudi skoraj izumrli razred z novostmi


V skoraj izumrli srednji avtomobilski razred, ki je bil včasih zastavonoša družinskih avtomobilov, nato pa so mu slavo vzeli najprej enoprostorci in zdaj predvsem športni terenci, se vrača Peugeot z modelom 508. Novembra bo naprodaj dodobra posodobljen in povečan, kot limuzina in prostoren karavan. Že septembra bo kupce v tem razredu razveselila prenovljena mazda6.

Ljubitelje prestižnih znamk v teh dneh v salonih že čaka novi audi A6, oktobra pa se bo limuzini pridružil še A6 avant. Malo manj sreče bo letos pri nas z volvom S60, ki so ga predstavili junija, in V60 cross country, ki ga bomo prvič videli sredi septembra. Oba namreč prihajata šele v začetku prihodnjega leta.

Honda CR-V ostaja dolga 460 cm, malce je podaljšana medosna razdalja. FOTO: Gašper Boncelj
Honda CR-V ostaja dolga 460 cm, malce je podaljšana medosna razdalja. FOTO: Gašper Boncelj


Živahno med terenci


Audi bo prihodnji mesec Sloveniji predstavil še svojega največjega športnega terenca Q8, ki se bo vmešal v boj za najbolj prestiž­ne stranke. Za tiste skromnejše priprav­ljajo novega Q3, ki pride novembra. Nekje vmes bo štrene od novembra mešal novi BMW X5. Med kompaktnimi športnimi terenci bodo svoj prostor od septembra na slovenskih cestah iskali mazda CX-3, hyundai tucson in suzuki vitara, ki prestajajo lepotno operacijo, pri vseh gre namreč za medgeneracijsko prenovo.Hyundai bo do konca leta predstavil še tri športnoterenske novosti. Santa fe prihaja novembra povsem nov, kono pa smo že spoznali v bencinski različici, ob koncu leta bo najprej na voljo z električnim, nekaj pozneje pa tudi z dizelskim motorjem. Samo še ena alternativna novost bo prenovljeni mitsubishi outlander PHEV, priključni hibrid torej, za katerega točnega začetka prodaje niso razkrili. Ga pa zagotovo lahko pričakujemo še letos.

Zelo podobno, torej do konca leta, je načrtovan začetek prodaje nove generacije honde CR-V, ki smo jo sredi poletja že vozili na prvi evropski predstavitvi. Gnečo v razredu srednje velikih športnih terencev bo ob prelomu leta povečal še seat tarraco, ki ga počasi, a vztrajno odkrivajo širšim množicam. Vzporedno z njim bo na trg pripeljala nova znamka avtomobilov iz koncerna Volkswagen. Značko Cupra bo prvi nosil zmogljivejši mestni terenec ateca, pozneje bo takšnih izpeljank običajnih seatov seveda še več.

Takšen štirivratni jeep wrangler sahara ni dosti manj mačističen kot hummer. FOTO: Jeep
Takšen štirivratni jeep wrangler sahara ni dosti manj mačističen kot hummer. FOTO: Jeep


Dva superšportnika


Brez določenega datuma napovedujejo prenovo svojih avtomobilov tudi pri Fiatu Chryslerju. Do konca leta bodo v Sloveniji začeli prodajati prenovljenega malega športnega terenca 500X, še bolj pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji klenih jeepov, saj se obetajo kar tri novosti: renegade, cherokee in wrangler.

November bo mesec predstavit­ve dveh superšportnikov, za katerima se bodo na veliko obračale glave. BMW bo začel v Sloveniji prodajati obujeno serijo 8, prestiž­ni kupe, v še bolj ekstremne vode pa bo zapeljal Mercedes-Benz z modelom AMG GT4, ki je res namenjen samo izbrancem.

Mercedes-benz AMG GT4 seveda navdušuje v vseh pogledih. FOTO: Daimler
Mercedes-benz AMG GT4 seveda navdušuje v vseh pogledih. FOTO: Daimler


Vrnitev velikoprostorcev


Čisto za konec smo pustili avtomobilski razred, ki ima številne navdušence in bo v letošnji jeseni dobil nov zagon – velikoprostorce. Druščina iz koncerna PSA bo nam­reč na trg pripeljala kar tri nove modele, ki jih bomo spoznavali lepo po vrsti. Najprej septembra peugeota rifterja, oktobra opla combo life, novembra pa citroëna berlinga. Vmes se bo v zgodbo vključil še Ford, ki oktobra priprav­lja začetek prodaje prenovljenega tournea connect oziroma courier. Podobno oznako ima tudi večji transit connect / courier, ki bo prav tako na slovenskih cestah v oktobru. Med velikimi kombiji omenimo še novost pri Volkswagnu. Septembra bodo v Slovenji začeli prodajati crafterja 4motion, torej s štirikolesnim pogonom.

Druščina iz koncerna PSA bo na trg novembra pripeljala citroëna berlinga. FOTO: Citroën
Druščina iz koncerna PSA bo na trg novembra pripeljala citroëna berlinga. FOTO: Citroën


Ob vseh teh novostih, ki jih vendarle ni toliko, kakor smo bili vajeni v preteklih letih, je v salonih še vedno dovolj avtomobilov, ki so jih prvič predstavili pred nekaj meseci ali celo leti. Včasih se splača pogledati tudi »starejšo« ponudbo, morda je cenovno ugodnejša, kot je bila – čeprav je res, da marsikateri uvoznik že ob predstavitvi novosti napove tudi bolj ali manj obsežen popust. Kakor da brez njega avtomobilov ni več mogoče prodajati …

Komentarji: