Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Dobro jutro

Na Obalo z ljubeznijo

Glavno mesto slovenske države je čisto drugačno. Tujci, ki so ga pred epidemijo oblegali kot čudo, ga niso mogli prehvaliti.
Malo čudno pa je, da so Slovenci, ki niso iz Ljubljane, razdeljeni na vse načine, enotni v nečem: ne marajo glavnega mesta in njegovih meščanov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Malo čudno pa je, da so Slovenci, ki niso iz Ljubljane, razdeljeni na vse načine, enotni v nečem: ne marajo glavnega mesta in njegovih meščanov. FOTO: Blaž Samec/Delo
22. 3. 2021 | 06:00
2:21
Nekoč je bilo glavno mesto tako daleč, da ga mnogi državljani nikoli niso videli. Bilo je zelo drugačno od naše današnje prestolnice. Če bi hotel prepešačiti središče mesta, bi moral prej trenirati maraton. Pa še to ne bilo dovolj. Preden bi se z enega konca privlekel na drugega, bi se verjetno onesvestil v oblakih izpušnih plinov.

image_alt
Junaki sonca


Prebivalci, ki jih je bilo za nekaj slovenskih prestolnic, so bili z vseh vetrov. Govorili so drugače. Hodili so v visoke šole in kulturne palače. Zabavali so se drugače. Nič čudnega, da jih ljudje od drugod niso preveč marali. Kaj pa mislijo, da so, če so iz Beograda, so govorili. Beograjčani do prišlekov niso bili negostoljubni. Je pa pomagalo, če so se gostje trudili vsaj s polomljeno srbščino.

Glavno mesto slovenske države je čisto drugačno. Tujci, ki so ga pred epidemijo oblegali kot čudo, ga niso mogli prehvaliti. Majhno, ljubko, zeleno, kulturno, prijazno do obiskovalcev, pešcev, kolesarjev in psov … Da ga hvali dolgoletni župan, ni nič čudnega.

image_alt
Nevarna bližina


Malo čudno pa je, da so Slovenci, ki niso iz Ljubljane, razdeljeni na vse načine, enotni v nečem: ne marajo glavnega mesta in njegovih meščanov. Kaj pa mislijo, da so, če so iz Ljubljane, govorijo v Kranju, Mariboru, Novem mestu, Celju, Gorici, še posebej pa na Obali. Mogoče bi malo pomagalo, da bi za vse, ki bi letos radi videli morje, pa imajo na avtu ljubljanske tablice, čeprav z grbom Hrastnika, Logatca, Vrhnike, Trbovelj, Cerknice, Ribnice ali Domžal – in jih prijazni Primorci po krivem gledajo postrani, ker mislijo, da so Ljubljančani – organizirali hitre tečaje primorščine.

Že to, da ko boste po Marezigah iskali refošk, ne boste žgoleli, kako pridni so Marezigčani, ampak boste pravilno pihali na dušo Marežganom, v Izoli pa Izolanom, vas bo mogoče pripeljalo do pravega domačega oljčnega olja. Saj radi prodajo svoje odlično vino in olje, Krkošani, Padejnci in Čubejci, samo ne vsakemu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine