Skopušnik med nami

O mehurčkih, arenah, prazničnih nogavicah in Skopušniku, ki pokvari vso zabavo.
Fotografija: Vlada bo očitno odločala tudi o tem, kakšna darila bodo pod novoletno jelko. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Vlada bo očitno odločala tudi o tem, kakšna darila bodo pod novoletno jelko. Foto Shutterstock

Po 177 letih, kolikor je minilo od izida Dickensove Božične pesmi, so Britanci dobili novega Ebenezerja Scroogea, ki ga v sloenščini poznamo kot Skopušnika. Trdosrčni protagonist, ki prezira božič, se je tokrat utelesil v podobi profesorja Andrewa Haywarda, ki nasprotuje napovedani božični omilitvi ukrepov predsednika vlade Borisa Johnsona.

Tako imenovani božični mehurčki naj bi med 23. in 27. decembrom omogočili druženje treh družin brez ohranjanja varne razdalje, potovanja po državi, otroci ločenih staršev pa bi lahko prehajali med mehurčki.

Hayward, direktor Inštituta UCL za epidemiologijo in zdravstvo ter član znanstvene svetovalne skupine za nujne primere, je zatrdil, da bo Johnsonov načrt »prilil olja na covidski požar« in povzročil smrtonosen tretji val. Pet dni praznične svobode bo prineslo še več prenosov okužbe in »bolnišnice bodo preplavili pacienti in nepotrebne smrti«. Britancem je položil na srce, naj še malo počakajo in bodo potrpežljivi.

image_alt
Beg z otoka


V času, ko živimo v petdesetih odtenkih sive, sem v drogeriji nameravala kupiti nekaj stvari za prihajajoče praznike. Otroka sta si od prvega izmed dobrih mož zaželela areno, ki je v resnici navadna plastična banja, le da bistveno več stane, namenjena pa je posebnim vrtavkam, ki v areni tekmujejo do zadnjega vrtljaja. Prej sta v ta namen uporabljala večjo plastično skledo, v kateri mesim testo za pico, a so jo skupaj z očetom v tekmovalni vnemi preluknjali.

V času najstrožjih ukrepov za omejitev širjenja virusa sem še eno plastično svinjarijo, ki bo počasi zadušila naš planet, kupila brez težav, zapletlo pa se je, ko sem hotela kupiti mami nekaj parov zimskih nogavic. Imajo jih v vseh možnih barvah in teksturah, vendar jih ne prodajajo, menda zato, ker bi bili nelojalna konkurenca zaprtim trgovinam z oblačili.

Kandidatov za slovenskega Scroogea je več. Ob nekaterih vladnih ukrepih pa sem pomislila, da bi slovenski filmarji, če bodo še kdaj snemali, morali narediti priredbo filma Bad Santa in ga za naše razmere preimenovati v Mad Santa.
 

Preberite še:

Komentarji: