Kako ravnati, če izpadajo lasje?

Na vprašanja odgovarja Jaša Žerjal, specialist dermatovenerologije, Združenje slovenskih dermatovenerologov.
Fotografija: Lasje se s starostjo postopoma redčijo, več lasnih mešičkov preide v fazo mirovanja, lasje pa postanejo krajši in manj številni. FOTO: Marko Feist/Delo
Odpri galerijo
Lasje se s starostjo postopoma redčijo, več lasnih mešičkov preide v fazo mirovanja, lasje pa postanejo krajši in manj številni. FOTO: Marko Feist/Delo

Zakaj je izpadanje las pogostejše pri starejših?

Povprečni odrasli ima na glavi od 100.000 do 150.000 las in jih izgubi do sto na dan. Če na krtači za lase najdete nekaj odpadlih dlak, to ni nujno razlog za preplah. Ko se ljudje starajo, se stopnja rasti las upočasni. V vsakem trenutku človeku raste približno 90 odstotkov las na lasišču. Zdravniki ne vemo natančno, zakaj so nekateri lasni mešički programirani tako, da imajo krajše obdobje rasti kot drugi. Vsak folikel ima svoj življenjski cikel, na katerega lahko vplivajo starost, razne bolezni, kot so tiroiditis, lupus, anemija, in številni drugi dejavniki, predvsem geni, hormoni, zdravila in prehrana.

»Strokovnjaki vsem ne moremo pomagati, nekaterim pa lahko,« pravi asist. Jaša Žerjal, dr. med., specialist dermatovenerologije. FOTO: osebni arhiv
»Strokovnjaki vsem ne moremo pomagati, nekaterim pa lahko,« pravi asist. Jaša Žerjal, dr. med., specialist dermatovenerologije. FOTO: osebni arhiv

Zakaj prihaja do izpadanja las?

Življenjski cikel folikla je razdeljen na tri faze. Za prvo, tako imenovano anageno, je značilna aktivna rast las, ki običajno traja od dve do osem let. V drugi fazi, katageni, je značilna prehodna rast las, ki traja dva do tri tedne. Tretja, telogena, pa je faza mirovanja, ki traja približno dva do tri mesece; na koncu faze mirovanja dlaka izpade, nadomesti jo nova in rastni cikel se začne znova.

Obstaja veliko vrst izpadanja las, kar imenujemo efluvij. Ta izpad pa lahko privede do pleše, tako imenovane alopecije. V dermatologiji alopecije v grobem delimo na brazgotinske in nebrazgotinske. Naravno stanje, pri katerem se lasje s starostjo postopoma redčijo, imenujemo involucijska alopecija. Več lasnih mešičkov preide v fazo mirovanja, lasje pa postanejo krajši in manj številni.

Zakaj nastane plešavost, še posebno pri moških?

Moška plešavost, imenujemo jo androgena alopecija, je stanje izpadanja las, ki prizadene predvsem zgornji in sprednji del lasišča. Pri izpadanju las po moškem vzorcu se izpadanje las običajno kaže kot umikajoča se sprednja linija las, izguba las na temenu ali kombinacija obojega. Zdi se, da je izpadanje las po moškem vzorcu posledica kombinacije oksidativnega stresa, mikrobioma lasišča, genetike in androgenov v obtoku, zlasti dihidrotestosterona. Takšno tipično izpadanje las do 50. leta prizadene približno polovico moških in četrtino žensk. Je tudi najpogostejši vzrok za izpadanje las.

Po nekaterih podatkih je izpadanje las bolj intenzivno po prebolelem covidu-19, zakaj?

Izpadanja las ne povzroča sars-cov-2, koronavirus, ki povzroča covid-19, temveč stres, pod katerim je telo, ko se z njim bori. Vrsta izpadanja las, ki ga povzroči covid-19, se imenuje telogeni efluvij, to je dolgotrajno izpadanje las, ki se pojavi kot odziv na nenaden stresor. Covid-19 predstavlja dvojno težavo, saj se ljudje ne spopadajo le s fizičnim stresom, ki ga bolezen povzroča telesu, temveč tudi z duševno tesnobo, ki lahko pride ob takšni diagnozi, in z vsemi njenimi družbenimi posledicami.

KARIKATURA: Marko Kočevar
KARIKATURA: Marko Kočevar

Kdaj je izpadanje las tako kritično, da je treba obiskati zdravnika?

Izpadanje las v večini primerov ne potrebuje zdravljenja, razen v kozmetične namene. Vendar morate obiskati svojega zdravnika, če imate katerega od naslednjih simptomov oziroma znakov: nenadno ali nepojasnjeno izgubo las, veliko količino izpadlih las, izpadanje las s srbenjem, rdečico ali bolečino, izpadanje las z drugimi simptomi, kot so močna menstrualna krvavitev, utrujenost ali otekle bezgavke, izpadanje las, ki bi lahko bilo povezano z zdravili, izpadanje las, ki vas moti ali vpliva na vašo sposobnost uživanja v življenju in odnosih.

Kako poteka zdravljenje?

Pred vsakim zdravljenjem se morate najprej posvetovati z dermatologom, nekateri se ukvarjamo prav z boleznimi las – s trihologijo. Ugotovimo namreč lahko, kaj povzroča izpadanje las, in vam priporočimo zdravljenje, ki bi bilo najbolj primerno za vas. Pri nebrazgotinskih alopecijah imamo na voljo več možnosti. Ena je zdravilo minoksidil, pena ali tekočina, ki jo nanesete na lasišče. Kupite ga lahko v prosti prodaji brez recepta. Morda ga boste morali uporabljati več mesecev, preden se vam bodo lasje začeli gostiti.

Drugo zdravilo je finasterid ali dutasterid, ki se dobi na recept, je v obliki tablet. Morda boste morali zdravilo jemati več mesecev, preden boste opazili rezultate, in izgubili boste nove lase, če ga boste prenehali jemati. Tretja možnost je microneedling, naprava s stotinami drobnih iglic, ki jih uporabljamo na lasišču, in lahko pomaga pri rasti las.

Še ena možnost je presaditev las. Ta vrsta operacije lahko prinese trajne rezultate. Kirurg odstrani posamezne dlake ali areal kože z dlačicami s poraščenega dela lasišča in jih presadi na razredčene ali plešaste dele. Naslednja možnost je vbrizganje s trombociti bogate plazme, pri čemer dermatolog vzame malo vaše krvi in ​​jo da v napravo, ki iz nje loči plazmo. Nato plazmo vbrizgamo v dele lasišča, kjer izgubljate lase.

Bolezni las, še posebej izpad las, pomeni marsikomu boleče spoznanje. To povezuje s staranjem, lahko izgubi samozavest, samopodoba je prizadeta. Strokovnjaki vsem ne moremo pomagati, nekaterim pa lahko. Prej kot se boste odločili za zdravljenje, večje so možnosti uspeha.

Preberite še:

Komentarji: