Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Nova tehnologija v boju z neozdravljivo boleznijo

Sladkorna bolezen je ena najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni, ki se pojavlja vedno pogosteje.
FreeStyle Libre 2 sistem za merjenje sladkorja je št. 1 na svetu. Izbralo ga je že več kot 5 milijonov uporabnikov. FOTO: FreeStyle Libre Abbott
FreeStyle Libre 2 sistem za merjenje sladkorja je št. 1 na svetu. Izbralo ga je že več kot 5 milijonov uporabnikov. FOTO: FreeStyle Libre Abbott
4. 6. 2024 | 09:14
4. 6. 2024 | 09:14
6:24

Ocenjujejo, da ima diabetes kar 537 milijonov ljudi po svetu, ta številka pa naj bi se do leta 2045 povečala na 783 milijonov. V Sloveniji se po podatkih Zveze društev diabetikov Slovenije s to boleznijo srečuje približno 8 odstotkov odraslih. Sladkorna bolezen je kompleksna bolezen in traja vse življenje ter zahteva stalno pozornost in skrb. Učinkovito obvladovanje bolezni zahteva usklajeno delovanje zdravstvenega sistema in celotne družbe. Inovacije, kot je FreeStyle Libre, bistveno prispevajo k boljši obravnavi in kakovosti življenja sladkornih bolnikov.

Razumevanje sladkorne bolezni in njenih izzivov

Sladkorna bolezen se deli na več tipov: tip 1, tip 2, nosečnostna sladkorna bolezen in drugi tipi. Najpogostejša je sladkorna bolezen tipa 2, ki prizadene približno 90 % bolnikov. Pri tipu 2 pride do povečanja krvnega sladkorja zaradi pomanjkanja inzulina in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva. Zdravljenje se začne z zdravim življenjskim slogom in napreduje do jemanja zdravil in inzulina. Pri tipu 1 sladkorne bolezni je propad celic, ki izločajo inzulin, hitrejši, zato je potrebno takojšnje in vseživljenjsko zdravljenje z inzulinom. Nosečnostna sladkorna bolezen pa se pojavi, ko trebušna slinavka ne more proizvesti dovolj inzulina za potrebe nosečnosti. Po porodu zdravljenje ni več potrebno, vendar pomeni tveganje za kasnejši razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

FreeStyle Libre omogoča bolnikom večjo varnost, manj stresa in boljši nadzor nad boleznijo. FOTO: FreeStyle Libre Abbott
FreeStyle Libre omogoča bolnikom večjo varnost, manj stresa in boljši nadzor nad boleznijo. FOTO: FreeStyle Libre Abbott

Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejša oblika te bolezni in je povezana s povišano ravnjo sladkorja v krvi, ki je telo ne more ustrezno uravnavati. To vodi do številnih zdravstvenih težav, vključno s težavami z očmi, ledvicami, živci in srcem.

Pomembno je, da je bolezen urejena, kar pomeni, da morajo bolniki vsak dan, večkrat na dan, natančno meriti raven sladkorja v krvi. Merjenje opravijo z zbadanjem v prst. To je za mnoge bolnike neprijetno in boleče, poleg tega pa lahko povzroči tudi psihološki stres zaradi negotovosti, ali so njihove vrednosti v okviru ciljnih. Stalna negotovost lahko vpliva na kakovost življenja bolnikov in njihove družine. Vseeno morajo bolniki meritve izvajati redno, saj so podatki o ravni sladkorja v krvi pomembni, da se lažje odločimo glede prehranjevanja, gibanja in drugih dejavnikov, ki vplivajo na raven sladkorja v krvi.

Pomembna alternativa merjenju sladkorja v krvi

FreeStyle Libre je edini sistem za merjenje sladkorja s senzorjem, ki rezultate odčita vsako minuto, rezultati meritev pa se prikazujejo v aplikaciji LibreLink na mobilnem telefonu. FOTO: FreeStyle Libre Abbott
FreeStyle Libre je edini sistem za merjenje sladkorja s senzorjem, ki rezultate odčita vsako minuto, rezultati meritev pa se prikazujejo v aplikaciji LibreLink na mobilnem telefonu. FOTO: FreeStyle Libre Abbott

V zadnjih letih je tehnološki napredek omogočil razvoj inovativnih rešitev za lažje obvladovanje sladkorne bolezni.

Ena izmed takšnih rešitev je aplikacija FreeStyle Libre, ki jo je razvilo podjetje Abbott in jo uporablja že več kot 5 milijonov uporabnikov. FreeStyle Libre je sistem za merjenje sladkorja, ki uporablja senzor za kontinuirano spremljanje ravni glukoze v krvi.

Kako deluje FreeStyle Libre

FreeStyle Libre deluje s pomočjo majhnega senzorja, ki ga bolnik namesti na zadnji del nadlakti. Senzor vsakih nekaj minut meri raven sladkorja v medcelični tekočini in te podatke pošilja v aplikacijo LibreLink na mobilnem telefonu. To pomeni, da lahko bolnik kadar koli preveri raven sladkorja brez zbadanja prsta.

Natančno in skrbno merjenje: inovacija, ki osvobaja

FOTO: FreeStyle Libre Abbott
FOTO: FreeStyle Libre Abbott

Sistem vsako minuto natančno izmeri raven sladkorja v krvi, kar omogoča stalno spremljanje zdravstvenega stanja. Bolniki lahko enostavno vidijo trenutne vrednosti kot tudi podatke za zadnjih 8 ur, kar jim omogoča boljši vpogled v nihanje krvnega sladkorja skozi dan.

Poleg tega sistem FreeStyle Libre bolnika opozarja z alarmi za visoke in nizke vrednosti. Aplikacija lahko pošilja alarme v primeru, da vrednosti sladkorja v krvi presežejo določene meje, kar omogoča pravočasno ukrepanje in preprečevanje resnih zapletov. Na voljo je tudi LibreView, sistem v oblaku, ki podatke pošilja zdravniku ali diabetologu. S takšnim odčitavanjem imajo zdravniki vpogled v trenutno raven krvnega sladkorja, za zadnjih 8 ur pa jim puščica nakazuje smer, v kateri se gibljejo vrednosti krvnega sladkorja. Tako lahko zdravnik na daljavo spremlja stanje svojih bolnikov in prilagaja zdravljenje.

Zaradi enostavnosti uporabe in manjše potrebe po zbadanju prsta sistem izboljšuje kakovost življenja bolnikov, ki lahko sproščeno uživajo v stvareh, ki jih veselijo.

Slike so ilustrativne narave in ne predstavljajo resničnih pacientov ali podatkov. Ohišje senzorja, FreeStyle, Libre in sorodne blagovne znamke so znamke podjetja Abbot. © 2024 Abbott.

ADC-93053 v 1.0


Naročnik oglasne vsebine je Abbott

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine