Evropska mesta, ki jih je vredno obiskati pred božičem

Vsa mesta imajo adventne sejme, a hkrati posebnosti. Zagreb tretjič z najboljšim sejmom v Evropi.
Fotografija: Zagrebški adventni sejem je lani obiskalo okoli 180.000 ljudi. FOTO: Zagrebška turistična organizacija
Odpri galerijo
Zagrebški adventni sejem je lani obiskalo okoli 180.000 ljudi. FOTO: Zagrebška turistična organizacija

Te dni se kar vrtijo lestvice predlogov za izlete v predbožičnem času, ko so mesta pravljično okrašena. Enega takih seznamov je objavil tudi britanski Guardian, sicer pa na spletni strani Najboljša evropska destinacija še poteka glasovanje za najboljši božični sejem v Evropi. Zmagovalec je bil sicer že razglašen, to je tretje leto adventni sejem v Zagrebu.
 

Zagreb (Hrvaška)


Na sejmu, ki so ga naslovili Sladkor prihaja na koncu leta, ponujajo »največje in najlepše drsališče v tem delu Evrope«, potep med številnimi raznolikimi stojnicami (ob glasbi v živo) ter po domiselno okrašenih ulicah in trgih. Obvezna ponudba so kuhano vino in štruklji, ob koncih tedna je zagotovljen brezplačni javni prevoz v prvi coni.
 

Gent (Belgija)


Predbožično razpoloženje v belgijskem mestu z nekaj več kot 250.000 prebivalci ustvarjajo veliko panoramsko kolo, drsališče in sejem z neskončno možnostmi za raziskovanje. Posebnosti in meka za hipsterje ter ljubitelje hrane sta bolšji in kulinarični sejem, ki so mu nadeli veličastno ime, Holy Food (sveta hrana).


Torino (Italija)


Te dni je zasijal s svetlobnimi instalacijami, ki so jih oblikovali domači in tuji umetniki (Luci d'Artista). Če je v ospredju obiska nakupovanje, je na stojnicah mogoče najti vse, od dragih predmetov in spominkov do tistih poceni na bolšjem sejmu. Ko med stojnicami zahladi, pa se je mogoče pogreti s slavnim bicerinom, vročo kalorično bombo iz čokolade, kave, smetane in posebnega likerja.
 

Helsinki (Finska)


Na prvi pogled je sejem v Helsinkih podoben mnogim drugim – s številnimi hišicami, med katerimi se valijo množice ljudi, vsekakor pa je posebna že lokacija pred tamkajšnjo evangeličansko katedralo. A tisto, po čemer se ta sejem razlikuje od drugih, je pristna finska savna, ki je odprta ob koncih tedna in jo vsako leto obišče okoli 6000 ljudi (sejem je sicer lani imel okoli 350.000 obiskovalcev). Potep po sejmu, ki velja za najstarejšega v Helsinkih, je lahko tudi kulinarično razvajanje.
 

Malaga (Španija)


Ko pomislimo na božične sejme, se med predlogi redko pojavi mesto iz južne Evrope, toda tudi Malaga se v tem času spremeni v destinacijo, kjer vse diši po božiču. Seveda je glavna ponudba lokalna hrana, a še bolj kot to na advent spominja praznična okrasitev, zlasti na »aveniji luči«.

Guardian je poleg petih navedenih izpostavil še naslednjih pet: Touquet in Colmar (Francija), Lecce (Italija), Wrocław (Poljska) in Aarhus (Danska).

Komentarji: