Predstavitvena informacija

Festival svetlobe Zagreb

Pomlad in svetloba sta bila od zmeraj dva prepletena pojma.
Fotografija: Časi so se mogoče spremenili, vendar je prvinska radost, ki jo čutimo, ko nam svetloba obsije življenja, ostala ista. FOTO: Julien Duval
Odpri galerijo
Časi so se mogoče spremenili, vendar je prvinska radost, ki jo čutimo, ko nam svetloba obsije življenja, ostala ista. FOTO: Julien Duval

Pomlad je kot rahlo, nežno prebujanje iz zimskega spanja: dnevi so daljši, svetloba pada na mesta, gozdove, reke in gore. Vrača življenje na ulice, v parke, v srca nas vseh. Vse okoli nas je napolnjeno z neko novo energijo, ki do nas prihaja skozi svetlobo.

Zato ni čudno, da pomlad s seboj v naša srca prinaša optimizem in upanje. Nežen dotik pomladnega sonca nas vabi k družabnosti in miru, da v prijateljstvu proslavimo prihod tega čarobnega letnega časa.

V Zagrebu pomlad pozdravljamo na zares poseben način. Domišljijo, ustvarjalnost, umetnost, inovativnost in tehnologijo smo združili v Festivalu svetlobe!

Zagreb je mesto, ki živi na prostem. Mesto, kjer se bodo prebivalci podali na ulice, sedeli na terasah in uživali v pogledu na nežno sonce, ki boža njihovo mesto. Zato ne preseneča, da bo ves festival posvečen prav prihodu svetlobe, in sicer tiste, ki bo prebivalce povabila nazaj v njihove dnevne sobe na prostem.

FOTO: Marko Mihaljević
FOTO: Marko Mihaljević

Letos pa bodo te dnevne sobe res posebne.

Ulice, trgi, parki in znamenitosti bodo postali umetniško platno za čarobne svetlobne instalacije, skozi katere nam bodo umetniki prikazali svoje vizije znanih lokacij. In prav tako kot nas pomlad vabi k družabnosti, tako nas tudi ta svetloba združuje in vabi, da skupaj uživamo v spektaklu, po drugi strani pa prinaša spokoj in mir v naša srca.

FOTO: Julien Duval
FOTO: Julien Duval

FOTO: TZ Zagreb
FOTO: TZ Zagreb

FOTO: Julien Duval
FOTO: Julien Duval

FOTO: Julien Duval
FOTO: Julien Duval

Pet dni, veliko lokacij, eno mesto.

Letos bo svetloba osvetlila številne stavbe v četrtih Gornji grad in Donji grad. Staro mestno jedro bo preobrazila na sodoben in nenavaden način ter povabila tudi druge uprizoritvene umetnosti, da se pridružijo tej oazi miru in spokojnosti.

Sodobna tehnologija in likovna umetnost se bosta z nastopi glasbenikov, performerjev in plesalcev združili v edinstven dogodek za vse generacije. Kar sonce počne podnevi, bo s svetlobo prebujeno mesto naredilo zvečer – pozdravilo še eno pomlad in jo povabilo, da napolni srca njegovih prebivalcev, da bomo lahko vsi skupaj stopili v boljšo, svetlejšo prihodnost.

 


Naročnik oglasne vsebine je TZ Zagreb