Predstavitvena informacija

Izberite svojo najljubšo planinsko pot

Čudoviti razgledi, neokrnjena narava in prijetna družba. Imate tudi vi planinsko pot, ki vam prikliče najlepše spomine?
Fotografija: Zmagovalka 2021: Koroška Rinka. FOTO: Tina Marenče
Odpri galerijo
Zmagovalka 2021: Koroška Rinka. FOTO: Tina Marenče

Pohodništvo je v zadnjih letih doseglo nepredstavljive razsežnosti in pri Slovencih vzbudilo željo po novih pustolovščinah v objemu narave. Nekateri so za lahke izlete, spet drugi si vedno znova postavljajo nove in vse bolj zahtevne cilje.

Čeprav je hoja v gorah edinstveno doživetje, je pomembno, da je pot varna in pregledna. V Sloveniji za planinske poti skrbi nekaj več kot 800 markacistov. Druži jih ljubezen do hribov in skrb za okolje, a zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ter vse bolj razgibanih vremenskih razmer ne zmorejo dohajati vzdrževalnih del na planinskih poteh. Zato so nekatere slovenske planinske poti močno potrebne obnove in zaradi slabega stanja že dlje časa zaprte.

FOTO: Zavarovalnica Triglav
FOTO: Zavarovalnica Triglav

Sedem poti, ki potrebujejo obnovo

Zavarovalnica Triglav se je tudi letos odločila, da bo s pomočjo glasovanja za Naj planinsko pot, v okviru pobude Očistimo gore in v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, zmagovalki namenila sredstva za obnovo.

V glasovanje je vključenih sedem poti, ki so zaradi delovanja narave (podori, vremenske razmere) poškodovane, potrebujejo temeljito čiščenje in obnovo dotrajanih varoval in oznak. Poti so zato nevarne, nekatere so že nekaj časa zaprte. V izboru so večinoma zelo zahtevne planinske poti, pri katerih bo ob obnovi potrebno sodelovanje tehnične skupine markacistov PZS.

Oddajte svoj glas in izberite naj planinsko pot 2022:

Naj bo hoja v gorah varna in brezskrbna

V lanskem natečaju, kjer je bilo možno glasovati med osmimi planinskimi potmi, je zmagala ena najlepših, pa tudi najzahtevnejših zavarovanih poti v skupini Grintavcev, ki je zaprta že od leta 2018 in vodi na Koroško Rinko s Kranjske koče na Ledinah. Zanjo skrbi PD Kranj, obnoviti pa je treba dostopno pot skozi melišča, nadomestiti izpuljene kline in skobe. Prav tako je treba zamenjati potrgane in dotrajane jeklenice, očistiti in zaščititi izpostavljena mesta skalnih in gruščnatih podorov ter pot na novo označiti. Pot bo obnovljena do letošnjega poletja, ko bodo markacisti PD Kranj tradicionalno predali klin zmagovalke Naj planinski poti letošnji izbranki planink in planincev.

Zmagovalka 2020: Pot na Triglav čez Plemenice FOTO: Zavarovalnica Triglav
Zmagovalka 2020: Pot na Triglav čez Plemenice FOTO: Zavarovalnica Triglav

Leta 2020 je med sedmimi planinskimi potmi zmagala pot na Triglav čez Plemenice, ki je najatraktivnejša in hkrati najzahtevnejša planinska pot na Triglav. Zaradi velikih višin in prepadnih polic je priljubljena pri izkušenejših planincih. Vodi mimo znamenite Sfinge in odpira prelepe razglede na gore nad dolino Soče in severno steno Triglava.

Leta 2019 je zmagala Krožna rečiška pot, pri kateri je bila obnova precej obsežna. Odseku poti, na katerem je bilo pred tem vgrajeno veliko stopnic in je že bil dodobra načet z erozijo, so znižali naklon in dodali precej ključev, tako da je pot zdaj z dosti manj stopnicami tudi bolj prijazna in varnejša za vse uporabnike ter hkrati obstojnejša v smislu erozije.

Leta 2018 pa je zmagala krožna pot  Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato, ki združuje dve lepi pohodni izkušnji iz osrčja Julijskih Alp: pot po bohinjskih planinah s pohodno potjo po čudovitem visokogorju, kot ga ponuja Dolina triglavskih jezer.


Naročnik oglasne vsebine je Zavarovalnica Triglav