Med stotimi trajnostnimi destinacijami 31 slovenskih

Razglasitev je potekala v okviru prireditve dnevi zelenih destinacij, ki jo letos gostita Zagreb in Mali Lošinj.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Med sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu se je letos uvrstilo 31 slovenskih, in sicer vse, ki so v okviru zelene sheme slovenskega turizma Slovenia Green pridobile zlati ali srebrni znak, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Na seznamu, ki ga vsako leto razglasi Organizacija Green Destinations s sedežem na Nizozemskem, so tako Ljubljana, Bled, Komen, Podčetrtek, Rogaška Slatina, Bela krajina, Bohinj, Brda, Brežice, Hrpelje - Kozina, Idrija, Kamnik, Koper, Kranjska Gora, Laško, Lenart, Maribor, Miren - Kostanjevica, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Radlje ob Dravi, Šentjur, Sevnica, Škofja Loka, Slovenj Gradec, Šmarješke Toplice, Solčava, Sveta Ana ter Vipavska dolina.

Ljubljana je ravno tako med trajnostnimi destinacijami FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana je ravno tako med trajnostnimi destinacijami FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Veliko govora o čezmernem turizmu


Razglasitev je potekala v okviru prireditve Global Green Destinations Days, ki jo letos gostita Zagreb in Mali Lošinj in se bo sklenila jutri. Na tokratnih zelenih dnevih je veliko govora o problemu čezmernega turizma in usmerjanja turističnih tokov. STO je na konferenci predstavila zeleno shemo ter promocijske aktivnosti za uspešno usmerjanje turističnih tokov in desezonalizacijo.

V turistični organizaciji vidijo uvrstitev na seznam kot potrditev, da je slovenski turizem s postavitvijo trajnostnega turizma v samo jedro razvoja primer globalne dobre prakse in vzor številnim drugim destinacijam.

Komentarji: