Počitnice, ki niso le pestre in zabavne, ampak tudi poučne

Gorska vasica St. Oswald nad Bad Kleinkirchheimom skriva idilično turistično naselje za družine in otroke
Fotografija: Družinsko počitniško naselje Kirchleitn v vasici St. Oswald nad Bad Kleinkirchheimom Foto Mitja Felc
Odpri galerijo
Družinsko počitniško naselje Kirchleitn v vasici St. Oswald nad Bad Kleinkirchheimom Foto Mitja Felc

Kako otrokom pričarati prijetno počitniško vzdušje in jim zraven pokazati lepote narave? Odgovor je preprost: obiščite družinsko-otroško počitniško naselje Kirchleitn v vasici St. Oswald nad Bad Kleinkirchheimom. To sta pravzaprav dve naselji, ki ju na grobo ločita le zračna razdalja dobrih sto metrov in število zvezdic.

Počitniško naselje Kirchleitn je svojevrstno v več pogledih. Leži v objemu gozdov 1350 metrov nad morjem v gorski vasici St. Oswald, lokalci ji pravijo Doaswald, na avstrijskem Koroškem, nedaleč od kabinske sedežnice Brunnach priljubljenega smučišča Bad Kleinkirchheim. Med obiskovalci je zato priljubljeno letovišče tako pozimi kot poleti. Kako je tam preživljati zimske počitnice, kdaj drugič, tokrat pa bodo na vrsti čarobne poletne počitnice za otroke.
 

KleinWild in GrossWild

Kirchleitn je sestavljen iz štirizvezdičnega naselja KleinWild in trizvezdičnega GrossWild. Za obe naselji velja popolna prepoved vožnje z motornimi vozili, kar je prvi in iz varnostnega stališča izjemno pomemben korak za brezskrbno tekanje otrok naokoli. Povsod so lično urejene kmečke hiše, ki jih je prvotni investitor zasnoval tako, da je les dobil s širšega območja, menda tudi iz Slovenije, propadajočih kmečkih hiš, najstarejši tramovi pa imajo že zavidljivih 400 let. V vsaki od hiš so od 55 do 70 kvadratnih metrov veliki apartmaji, ki, če izključimo električno napeljavo in brezžični internet, pričarajo življenje izpred nekaj desetletij. KleinWild v skupaj 61 apartmajih lahko sprejme malo več kot 200 gostov, GrossWild pa v 84 apartmajih do 350 gostov. Ponudba med obema vasicama se nekoliko razlikuje, saj je mogoče, denimo, v KleinWildu zaupati v varstvo že malčke od enega do treh let starosti, medtem ko je v vasici, ki ima zvezdico manj, nekoliko manjši poudarek na varstvu in animaciji otrok oziroma je tam poskrbljeno za že nekoliko starejše otroke. Če pogledamo skozi denarnico, je GrossWild cenovno tudi dostopnejši.

»Vasica je bila zgrajena leta 1981, lastnikova ideja pa je bila, da zgradi nekaj v nasprotju s hotelskimi nastanitvami, vendar s tem, da gostje niso prav nič prikrajšani, nasprotno, da lahko več doživijo. Zamislil si je stavbe, ki so pravzaprav replika starih kmečkih hiš, z romantičnimi apartmaji z veliko prostora za družine. Ko sva jaz in žena leta 2011 to prevzela, sva sklenila, da bomo družinski kompleks prilagodili še za otroke, zato smo preuredili in za otroke pripravili površine ter uredili varstvo in vse skupaj nadgradili s pestrim programom za najmlajše,« poudari prvi mož družinskega turističnega naselja Wolfgang Schneeweiss.

Obisk naselja Kirchleitn omogoča, da tudi starši uživajo na dopustu in se sprostijo, predvsem ko se mlajši družinski člani zamotijo ob številnih animacijskih in poučnih programih. Od kod toliko zanimivih idej za aktivno preživljanje otroškega časa, Wolfgang razkrije: »Če potuješ naokoli, vidiš veliko dobrih idej, kako pomemben je stik z gosti, tako s starši kot z otroki, kaj jim je všeč, kaj predlagajo, po kakšen nasvet smo se obrnili tudi na lokalni otroški vrtec. Družina in otroci so pri nas na prvem mestu. Ker smo izpolnjevali vse zahtevne pogoje, smo se vključili tudi v mednarodno verigo Kinderhotel.«
 

Zabava od zajtrka naprej

Če je dan običajen in ni na dnevnem sporedu nobenega izrednega programa, se zabava za otroke začne ob deveti uri zjutraj, ko jih v jedilnici obišče maskota Smiley. Žur se nadaljuje na zunanjem dvorišču, ko se mladež dokončno prebudi ob plesu in petju. Nato sledijo različne aktivnosti tako za starše kot za otroke.

A ni igra vse, kar omogočajo mladim nadobudnežem v Kirchleitnu, saj se učijo tudi praktičnih in poučnih stvari. Tako, denimo, z lastnimi rokami pripravijo testo za kruh in ga zmesijo, ko primerno vzhaja, pa ga, zavitega na palici, spečejo v stanovski družbi na zunanjem ognjišču.

V naselju se lahko matere in očetje odločijo za bolj ležerne počitnice, obisk savne, počitka ob umetnem ribniku, poskrbijo pa tudi za aktivne pohodniške ali kolesarske počitnice. Kolesarski program je prilagojen tudi nežnejšemu spolu, potem je tu še »lov na sončni vzhod«, ko pedala poženete zgodaj zjutraj in si na zgodnji postaji gondolske žičnice (na višini dobrih 1900 nadmorskih metrov) privoščite zajtrk, kolesarski program prilagajajo še družinskemu potepu in imajo nekaj tudi za zagrizene kolesarje, ki stremijo k napornejšim turam.

Ko smo že pri družinskem potepu, Wolfgang poudari, da imajo ture po čudoviti naravi tudi samo za otroke, a za njih nikakor ni na sporedu samo hoja, saj jim kaj hitro postane dolgčas in s tem potep izgubi ves čar. Zato se med vdihavanjem svežega gorskega zraka učijo še o njim neznanih skrivnostnih narave, nabirajo zelišča, najmlajši pa se na ta način bolje povežejo z naravo in bogatejši za marsikatero novost zvečer ležejo k počitku.

»Pri nas se stkejo nove vezi in prijateljstva med starimi in mladimi, saj ima vsak svojo družbo. Otroci dobijo nove prijatelje, starši pa poznanstva, saj je zaradi varstva otrok tudi za starše več prostega časa in druženja z drugimi gosti,« izkušnje gostov opiše Wolfgang.
 

Od lokalne do svetovne hrane

Tesno sodelujejo z drugimi deležniki v vasi, to je videti, no, pravzaprav okusiti, predvsem v kulinariki. »Pri kulinariki se držimo pomena lokalne hrane in receptov, a če to ponavljaš stalno, postane vse skupaj že malo dolgočasno. Zato našim gostom postrežemo tudi specialitete svetovnih kuhinj. Držimo se dvotedenskega kulinaričnega progama, vsak dan pa je na meniju drugačen obrok, od lokalnega avstrijskega, nemškega, slovenskega, poljskega … do bolj eksotičnih okusov od Azije do Južne Amerike. Občasno pa kuhinjo prevzame lokalni mojster iz kakšne od kmetij, ki s svojimi lokalnimi pridelki za en dan dobesedno pride kuhat v našo kuhinjo, naš šef pa ima takrat prost dan.«

Progama in vseh dogodivščin, ki jih ponujajo v Kirchleitnu, je preveč, da bi jih stlačili v teh nekaj vrstic, se pa možnosti še dodatno povečajo s Kärnten Card, ki jo gostje hotela dobijo brezplačno. Z njo je več sto brezplačnih vstopov in storitev (med drugim vožnje s kabinsko žičnico), še nekaj več partnerjev s celotne Koroške pa ponuja popuste. Med drugim termalni kopališči Römerbad in pred kratkim v celoti prenovljene toplice St. Kathrein v dolini. Ko otroci združijo brezskrbno preživljanje prostega časa v naravi še s čofotanjem v bazenih in vožnjo po toboganu, se bo večina strinjala, da so sredi sanjskih počitnic.

Komentarji: