Počitnice s čim manj ključniki in brez plastike

Potovanja bo v prihodnje krojil trajnostni razvoj. Uvajanje tehnologije prepoznavanja obrazov.
Fotografija: Zdravju, rekreaciji in dobremu počutju namenjene počitnice so postale zapoved sodobnih turistov. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Zdravju, rekreaciji in dobremu počutju namenjene počitnice so postale zapoved sodobnih turistov. FOTO: Voranc Vogel

Trendi, ki zaznamujejo življenje sodobnega človeka, bodo zaznamovali tudi turizem. V ospredju so predvsem čedalje večja okoljska ozaveščenost, zavedanje o pomenu zdravega življenja in prenasičenost z družbenimi omrežji. Turistični novinarji so pri Guardianu izpostavili pet trendov, ki bodo krojili letošnja potovanja.
 

Zdrave počitnice so norma


Izteka se čas potovanj, katerih rdeča nit sta divja zabava in nebrzdano popivanje. Namesto tega smo stopili v ero zdravih počitnic, pri katerih hočejo biti mladi popotniki dovolj trezni, da naredijo zavidanja vreden selfi. S tem napovedujejo tudi vzpon turizma dobrega počutja, ki že zdaj dosega na globalni ravni približno 600 milijard evrov prihodkov in raste z dvakrat večjo hitrostjo kot druge veje turizma. Ta se s čedalje več programi kajpak ne osredotoča le na omenjeno mlajšo populacijo niti na tradicionalne starejše obiskovalce centrov dobrega počutja, temveč na vse skupine obiskovalcev.
 

Brez plastike


Turisti, ki bodo brezvestno uporabljali plastični pribor in plastične slamice za pijačo, bodo izobčeni podobno kakor kadilci. Turistični delavci so se že lani zavzeli za omejitev uporabe plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, nekateri so tudi že začeli v programe počitnic vključevati možnost, da obiskovalci sodelujejo na primer v čistilnih akcijah na plažah in podobno. Ukrepe sprejemajo tudi nekatere globalne verige, kakršna je Melia International s 370 hoteli v 40 državah, ki naj bi do poletja izločila iz rabe plastično embalažo, podobno napovedujejo v številnih turističnih resortih.

Izogibanje plastiki je eden poglavitnih ciljev v turizmu. FOTO: Reuters
Izogibanje plastiki je eden poglavitnih ciljev v turizmu. FOTO: Reuters


Letno poročilo britanske zveze turističnih delavcev kaže, da se hitro povečuje delež ljudi, ki pravijo, da trajnostni razvoj vpliva na načrtovanje njihovih potovanj. Lani je tako odgovorilo 45 odstotkov turistov, ki so jih anketirali, leta 2014 jih je bilo 24 odstotkov.
 

Premislek o sončni kremi


Za popotnike je zaščita pred škodljivimi UV-žarki pogosto nujni del opreme, toda raziskave kažejo, da nekatere kemične sestavine zaščitnih sredstev (zlasti oksibenzon in oktinoksat) onesnažujejo vodo ter uničujejo habitate, kakršni so koralni grebeni, s tem pa slabo vplivajo na vsa živa bitja. Na Havajih so maja sprejeli zakonodajo, ki bo od leta 2021 prepovedala prodajo in distribucijo sončnih krem, ki vsebujejo škodljive kemikalije. Podobno so sklenili na karibskem otoku Bonaire, prehitel pa jih je pacifiški Palau, kjer bodo prepoved uvedli že prihodnje leto.
 

Omejitev instagrama


Ni dvoma, da je instagram korenito spremenil potovanja. Danes si želi več kot 60 odstotkov mladih popotnikov po spletu deliti svoje čudovite izkušnje, moči instagrama se zavedajo tudi turistični delavci, zato so nekateri popotnikom z veliko sledilci pripravljeni lepo plačati, da objavijo posnetke z njihovih destinacij. Tudi to je privedlo do poplave ciljev, ki se razglašajo za najbolj »instagramske«. Posledice takšnega početja se bodo menda pokazale že kmalu. Čedalje več je ljudi, ki dvomijo o pristnosti posnetkov, zaradi želje po najlepši fotografiji se na nekatere lokacije zgrinjajo nepredstavljive množice obiskovalcev, nekateri za osupljiv posnetek tvegajo celo življenje.

Danes si želi več kot 60 odstotkov mladih popotnikov po spletu deliti svoje čudovite izkušnje, moči instagrama se zavedajo tudi turistični delavci. FOTO: Reuters
Danes si želi več kot 60 odstotkov mladih popotnikov po spletu deliti svoje čudovite izkušnje, moči instagrama se zavedajo tudi turistični delavci. FOTO: Reuters


Jeseni je Dunaj začel akcijo proti družbenim omrežjem, ki jo je naslovil »Dobrodošli na Dunaju, ne #Dunaj«, tudi na mnogih obleganih turističnih točkah prepovedujejo selfije, v enem izmed počitniških krajev na Baliju so, denimo, prepovedali pametne telefone za obiskovalce bazena. Pojavljajo se tudi destinacije, ki postavljajo v ospredje ponudbe digitalno detoksikacijo.
 

Potni list je obraz


Bližamo se času, ko ne bo več klasičnih potnih listov, ampak bo naše identifikacijsko sredstvo postal kar naš obraz. Na letališču Heathrow v Londonu naj bi že to poletje začeli uporabljati tehnologijo prepoznave obrazov, ki bo menda za tretjino skrajšala čas, ki ga preživimo na letališčih. Na prihodnost brez papirja se intenzivno pripravljajo tudi na drugih britanskih letališčih, prav tako v Singapurju in Avstraliji. Čeprav se v industriji, kjer pričakujejo podvojitev števila potnikov v prihodnjih 20 letih, vsakršne novosti, ki bi skrajšala vrste, veselijo, imajo številni strokovnjaki pomisleke zaradi varstva osebnih podatkov.

Komentarji: