Z vetrom nad Vipavsko dolino

Lijak, ki se dviga slabih 600 metrov nad morjem, je priljubljeno vzletišče za adrenalinske navdušence.
Fotografija: Panoramski polet traja približno pol ure. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Odpri galerijo
Panoramski polet traja približno pol ure. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Vino in kulinarika, idilične vasice, pokrajina, prepredena z vinogradi, lepe kolesarske in pešpoti. In seveda burja. To so prve asociacije ob misli na Vipavsko dolino z okolico. A predvsem tam bolj proti Novi Gorici turistični ponud­niki hitro pristavijo še jad­ralno padalstvo. Upravičeno. To ima sicer primat predvsem v Posočju – Bovec, Tolmin, Kobarid –, a domačini iz Vipavske doline radi poudarijo, da so pri njih razmere v nasprotju z drugimi deli Slovenije za adrenalinske polete primerne vse leto.

Ob lokalni cesti Ajdovščina–Nova Gorica je bilo v kraju Šmihel v lepem sončnem dnevu opaziti več jadralnih padalcev v zraku, nekaj jih je v dolini že zlagalo padala. Pogled proti hribu je razkril veliko jaso Lijak, ki se dviga slabih 600 metrov nad morjem in je priljubljeno vzletišče za adrenalinske navdušence. Glas o njem je že davno tega segel čez državne meje, zato ni prav nič neobičajnega, če tam opazite avtomobile tujih registrskih tablic. Dostop je mogoč po glavni cesti iz Nove Gorice proti Solkanu in naprej proti romarski Sveti Gori ali po cesti Kromberk–Ravnica–Trnovo.

Pristanek ni bil nič kaj trd. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Pristanek ni bil nič kaj trd. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Da za skok v rajsko dolino, kakor so jo poimenovali tamkajšnji turistični delavci, niso prikrajšani niti tisti, ki si želijo tovrstnega poleta, vendar sami nimajo ne znanja ne opreme, poskrbijo izkušeni jadralci, ki so posebej izšolani in registrirani za prevoz potnikov. Skok v tandemu je vse pogosteje ena od izkušenj, ki jih tako domači kot tuji gostje v Vipavski dolini opišejo kot obvezne med obiskom. Kadar je vreme naklonjeno, segajo pogledi vse do Jadranskega morja in Julijskih Alp.

»Vsako leto je več tandemskih poletov, odvisno od sezone, tudi turistov je čedalje več. Bil sem prvi pilot v društvu Polet za tandem, učitelj, zdaj pa nas je že 15, ki vozimo, in še štirje še šolajo,« je povedal eden najbolj izkušenih jadralnih padalcev in predsednik društva Polet Damjan Pregelj. Kot je še poudaril, je skok s padalom zelo varen.

Brigita Habjan Štolfa, Damjan Pregelj in Erika Lojk FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Brigita Habjan Štolfa, Damjan Pregelj in Erika Lojk FOTO: Marko Feist/Slovenske novice

Kulinarični mesec

Prepih pa na Vipavskem ni le v zraku, ampak tudi na jedilniku. Predvsem bo to izrazito do 6. junija, ko se konča kulinarični mesec Okusi Vipavske. Razvajanje brbončic se je po dveh letih premora zaradi epidemije spet vrnilo. Kuharski mojstri, vključenih je 16 gostinskih in slaščičarskih ponudnikov, so v ospredje postavili lokalne pridelke in tradicijo, prirejeno po sodobnih kulinaričnih smernicah.

»Poudarek je na načelu trajnosti. Tako podpiramo kratke dobavne verige ter promoviramo lokalno in sezonsko pridelano hrano. Te usmeritve nas vodijo tudi pri oblikovanju celotnega dogajanja, ki ga krovno imenujemo Okusi Vipavske,« je povedala direktorica Regijske razvojne agencije ROD iz Ajdovščine Brigita Habjan Štolfa.

Skozno

Med ponudniki je tudi Gostilna Termika v Ozeljanu, nedaleč od omenjenega pristajališča za jadralne padalce. »Skrajšati meni in doseči največjo svežino z lokalnimi in sezonskimi jedmi,« je lastnik Aleksander Mladovan opisal njihovo poslanstvo. Tudi on je poudaril, da ima Vipavska dolina zaradi narave in gastronomije velik turistični potencial. Da hkrati stavijo na aktivni turizem, kaže tudi dejstvo, da so pred dnevi v kampu Lijak v Ozeljanu odprli posebno kolesarsko progo, imenovano pump track.

Pešpot do Skozna je urejena, a dokaj strma, na vrhu pa je trud vsekakor poplačan. FOTO: Mitja Felc
Pešpot do Skozna je urejena, a dokaj strma, na vrhu pa je trud vsekakor poplačan. FOTO: Mitja Felc

Ozeljan in bližnja vas Šmihel sta tudi izhodiščni točki za vzpon do naravnega čudesa Skozno. Gre za naravno okno, manjšo jamo in most na južnih obronkih Trnovskega gozda, nad vasjo Šmihel pri Novi Gorici. Omenjeni naravni čudež je zelo dober približek sicer bolj znanega Otliškega okna, ki je prav tako v Vipavski dolini. Pešpot do Skozna je urejena, a dokaj strma, na vrhu pa je trud vsekakor poplačan.

Preberite še:

Komentarji: