160 ton paradižnika za obmetavanje

Na tradicionalnem 73. festivalu Tomatina v mestecu Bunol pri Valencii se je 22,000 ljudi obmetavalo s paradižniki. V veliki zelenjavni bitki so porabili 160 ton paradižnika.
Fotografija: Foto Jose Jordan Afp
Odpri galerijo
Foto Jose Jordan Afp

V mestecu Bunol na vzhodu Španije je konec avgusta rezerviran za festival obmetavanja s paradižniki.

Na tradicionalniem festivalu Tomatina, ki velja za največje obmetavanje s paradižniki na svetu, so imeli udeleženci letos na voljo 160 ton, v primerjavi z lanskim letom, ko so imeli rekordih 165 ton paradižnika. Ogromne količine zrelih paradižnikov so kot vsako leto priskrbele mestne oblasti, za prevoz pa je bilo potrebnih kar sedem tovornjakov.

Priljubljeni festival Tomatina se sicer zadnjo sredo v avgustu odvija že več kot 70 let. Nekaj let je bilo enourno obmetavanje s paradižniki celo tako priljubljeno, da so mestece z 9000 prebivalci preplavljale množice, ki so štele tudi do 50.000 ljudi. Mestne oblasti so se zato odločile, da število udeležencev omejijo na 22.000.

Od leta 2013 je festival za tujce tudi plačljiv. Tujih udeležencev naj bi bilo letos za več kot dve tretjini, večinoma gre za Britance, Japonce in Američane.

Festival je nastal spontano, ko sta se v 40-ih letih prejšnjega stoletja dva prijatelja skregala in se začela obmetavati z zelenjavo.

Komentarji: