Aleksej Navalni: Po zastrupitvi se vrača v Rusijo

Najbolj znani nasprotnik in kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina podpornike vabi, naj ga pričakajo na letališču.
Fotografija: Navalni je Putinu javno sporočil, da se ne boji – ne njega ne njegovih operativcev. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Navalni je Putinu javno sporočil, da se ne boji – ne njega ne njegovih operativcev. FOTO: Shutterstock

Aleksej Navalni, ki je bil avgusta lani zastrupljen, se v nedeljo, 17. januarja, vrača v rodno Rusijo. Vse od konca poletja, ko so ga, kot kažejo do zdaj zbrani podatki, z živčnim strupom novičok v Sibiriji tik pred poletom z letalom zastrupili operativci varnostne službe FSB, je namreč bival in okreval v Nemčiji; nevarni strup naj bi mu eden od agentov podtaknil v spodnje perilo.


Najverjetneje ga čaka zapor


Štiriinštiridesetletnega voditelja ruske opozicije so nemški zdravniki v berlinski kliniki Charité sprva dali v umetno komo in niso izključili možnosti, da bo umrl oziroma imel trajne zdravstvene posledice. Domnevno pozdravljen se zdaj vrača domov, ker je ruska oblast v ponedeljek poslala uradno zahtevo po njegovi vrnitvi, saj je z odhodom kršil pogojno kazen. Po povratku bo najverjetneje moral v zapor.

Sodni postopek, ki se vleče že vrsto let in v katerem je bil skupaj z bratom obsojen poslovne goljufije in oškodovanja francoskega kozmetičnega podjetja Yves Roche v vrednosti pol milijona evrov, je po besedah Navalnega že od samega začetka politično motiviran in umetno ustvarjen, medtem ko je zastrupitev odredil Putin. Te trditve so pri varnostni službi FSB že večkrat odločno zanikali in dejali, da Navalni sodeluje s tujimi, tj. zahodnimi obveščevalnimi službami.


Še naprej v boj proti korupciji 


Putin je izjavil, da če bi ga ruske obveščevalne službe hotele ubiti, bi to tudi storile; trdi tudi, da je ob prošnji žene Navalnega Julije sam privolil v njegovo zdravljenje v tujini. Navalni pravi, da nikoli ni nameraval ostati v Nemčiji, saj se je tam znašel kot nekdo, ki je nujno potreboval nujno zdravniško pomoč.

Svoje podpornike je na twitterju povabil, naj ga v nedeljo pričakajo ob pristanku z letalom. Kljub poskusu umora v domovini se namerava še naprej boriti proti korupciji in za demokratizacijo Rusije, kjer bodo septembra parlamentarne volitve. Putinu je javno sporočil, da se ne boji, ne njega ne njegovih operativcev.

Komentarji: