Cosby za zdaj še na svobodi

Sodišče v Pensilvaniji  ga jespoznalo za krivega spolnega napada na Andreo Constand, ki je proti Cosbyju vodila večleten sodni boj.
Fotografija: Bill Cosby ob prihodu na sodišče. Foto: AP/Matt Slocum
Odpri galerijo
Bill Cosby ob prihodu na sodišče. Foto: AP/Matt Slocum

Nekoč priljubljeni ameriški igralec in komik Bill Cosby je uradno še vedno svoboden človek, a ne bo več dolgo. Sodišče v Pensilvaniji  ga je v četrtek spoznalo za krivega spolnega napada na nekdanjo košarkarico in znanko Andreo Constand, ki je proti Cosbyju vodila večleten sodni boj. Tožilstvo je na podlagi njenega pričevanja in pričevanja še petih njegovih domnevnih žrtev naposled uspelo dokazati, da jo je zvezdnik leta 2004 med njunim srečanjem v njegovem domu v Filadelfiji omamil in spolno napadel.
 
S tem se je končalo eno najbolj odmevnih sojenj v ZDA v zadnjih letih, ki je imelo po poročanju medijev tudi velik simboličen pomen za boj proti vsem oblikam nasilja nad ženskami. Obramba je vseskozi vztrajala, da je bil njun odnos konsenzualen in da si je Constandova vse skupaj izmislila, zato da bi se dokopala do Cosbyjevega premoženja. Medtem ko je ta taktika delovala med prvim sojenjem, ki je bilo zaradi nesklepčnosti porote razveljavljeno, se v drugo ni izkazala za učinkovito.  Delo tožilstva so dodatno olajšala tudi Cosbyjeva javna priznanja v zadnjih letih, da je ženskam v preteklosti podtikal opojne substance. Člani porote so bili na podlagi dokazov in pričevanj poenoteni, odločitev so sprejeli po dveh dneh zasedanja.
 
Po izreku sodbe je sodišče Cosbyja na podlagi varščine spustilo na prostost, med drugim zato ker pri osemdesetletniku ni ugotovilo razlogov za begosumnost. Obsojeni se do izreka kazni kljub temu ne bo mogel prosto gibati, ampak bo moral ostati na svojem domu.
 
Komiku grozi, da bo zadnja leta svojega življenja preživel za zapahi. Sodišče mu lahko izreče do največ 30 let zapora, po deset let za vsako točko obtožnice. Cosbyjev odvetnik Tom Mesereau je napovedal, da se bo obramba pritožila na sodbo in vztrajal, da sodni boj še ni zaključen. A izgledi za njegovo stranko še nikoli niso bili tako slabi. Cosby se sooča s civilnimi sodnimi postopki v celi vrsti podobnih primerov, v katerih ga njegove domnevne žrtve obtožujejo spolnih napadov. Obsodilna sodba v primeru Constand utegne na plano prinesti nove obtožbe.

Komentarji: