Dr. T-ja zanima, kaj povzroča Alzheimerja

Ameriški milijarder James Truchard bo teksaški univerzi doniral več milijonov dolarjev za nagrade raziskovalcem, ki bodo v dveh letih od prihodnjega februarja ponudili najboljšo razlago za nastanek Alzheimerjeve bolezni.
Fotografija: Eden najboljših ameriških šefov James Truchard bo bogato nagradil tistega, ki bo pojasnil, kaj povzroča hudo možgansko bolezen. FOTO: National Instruments
Odpri galerijo
Eden najboljših ameriških šefov James Truchard bo bogato nagradil tistega, ki bo pojasnil, kaj povzroča hudo možgansko bolezen. FOTO: National Instruments

Za Alzheimerjevo boleznijo po svetu boleha približno 50 milijonov ljudi. V prihodnosti naj bi se njihovo število povečalo za trikrat. Poleg vsega drugega povzroči približno bilijon dolarjev (876 milijard evrov) stroškov vsako leto. Niti vzroki zanjo še niso znani, kaj šele zdravljenje.


Ameriški milijarder James Truchard se je zato odločil, da bo teksaški univerzi v San Antoniu doniral več milijonov dolarjev. Glavno nagrado v višini dva milijona, dve v višini 500.000 in štiri v višini 250.000 dolarjev bodo podelili raziskovalcem, ki bodo v dveh letih od prihodnjega februarja ponudili najboljšo razlago za nastanek Alzheimerjeve bolezni.


Truchard ima izkušnje z možganskimi boleznimi, saj je njegova prva žena Lee, s katero sta imela štiri otroke, dolgo bolehala za demenco in je leta 2012 umrla zaradi anevrizme. Nagrado pa so imenovali po judovskem znanstveniku Oskarju Fischerju. Ta je bil pred stoletjem pionir v raziskovanju bolezni, ki je pozneje dobila ime po še enem začetnikov tovrstnih raziskav Aloisu Alzheimerju. Ficherja, raziskovalca na Karlovi univerzi v Pragi, so nacisti ubili v holokavstu leta 1942.


Danes 75-letni Truchard se je rodil v bližini Austina in na univerzi, ki ji je dal denar za nagrado, diplomiral in magistriral iz fizike ter doktoriral iz elektrotehnike. Ker je ugotovil, da v podjetju, v katerem se je zaposlil, lahko napreduješ samo ob upokojitvi sodelavcev, se je leta 1976 odločil iti na svoje. V garaži je z dvema kolegoma ustanovil podjetje National Instruments. Ukvarja se predvsem z računalništvom in ima približno 1,1 milijarde evrov prometa na leto. Podjetje slovi kot eden najboljših zaposlovalcev v Združenih državah, Trucharda – zaposleni ga kličejo Dr. T – pa je revija Forbes uvrstila med najboljše ameriške šefe.
 

Komentarji: