Gospa, ki jo išče Interpol

Karime Macías de Duarte, nekdanja prva dama mehiške zvezne države Veracruz, osumljena večmilijonskih fiktivnih poslov
Fotografija: Karime Macias FOTO: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Karime Macias FOTO: Dokumentacija Dela

Na Interpolovem seznamu iskanih kriminalcev je nedvomno pisana druščina, ki se ji je te dni pridružila tudi gospa iz visoke družbe. Mehičani, zdaj pa tudi Interpol, so izdali nalog za aretacijo nekdanje prve dame mehiške zvezne države Veracruz, Karime Macías de Duarte. Medtem ko njen soprog Javier Duarte de Ochoa v enem od mehiških zaporov čaka na sojenje zaradi suma korupcije, organiziranega kriminala in pranja denarja, je njegova gospa doslej uživala popolno svobodo.

Pred kratkim se je z otrokoma preselila v London, prav te dni pa je po medijih zakrožil na skrivaj posnet video, ki jo – zdaj z nekoliko drugačno frizuro – prikazuje med opravki v britanski prestolnici. Razvedelo se je, da živi v eni najelitnejših četrti v Londonu, Belgrave, nedaleč od Buckinghamske palače, dneve pa preživlja med obiskovanjem joge, kozmetičnih salonov, učenjem angleščine, ob tem pa seveda skrbi za otroka, ki obiskujeta prestižni Eaton.

Karime, ki je v Veracruzu vodila državno agencijo za integralni razvoj družine, je osumljena, da je s sklepanjem pogodb s fiktivnimi podjetji državo oškodovala za 5,7 milijona dolarjev. Z neobstoječimi podjetji naj bi sklepala pogodbe za različne storitve, ki nikoli niso bile opravljene, kot je preskrba z medicinsko opremo, sistemi za čiščenje vode, šolski paketi in podobno. Pomoč je bila namenjena ranljivim družbenim skupinam, a do njih ni prišla.

Duarte je prišel na oblast leta 2010 s stranko PRI, vendar njegovi kolegi trenutno dogajanje interpretirajo kot predvolilne igre, saj so 1. junija volitve. Med njegovo vladavino, ki je trajala do leta 2016, naj bi neznano kam izginilo 2966 miljonov dolarjev. Kot trdijo mehiške oblasti, Karime ni bila le guvernerjeva žena, ampak ključna igralka v korupcijski mreži.

Komentarji: