Komičarka, ki dvomi v ljudi

Ženske bi morale upravljati z veliki vsotami in imeti pravico odločanja.
Fotografija:
Odpri galerijo

Te dni svet zabavne industrije težko pričakuje novo sezono TV-komedije The Marvelous Mrs. Maisel. Zgodba o popolni gospodinji, ženi, materi, ki po propadu svojega zakona svoje poslanstvo najde v stand-up komediji, je namreč eden najbolj čislanih TV-produktov zadnjih let, ovenčan z vsemi pomembnimi nagradami: od zlatega globusa do emmyjev. Kostumsko komedijo je produciral Amazon, a gonilna sila za gospo Maisel je Amy Sherman-Palladino.

Dvainpetdesetletna gospa ni novinka v svetu TV- komedije. Poznamo jo namreč kot kreatorko znane in nagrajene serije Midve z mamo (Gilmore Girls), ki je televizijske kanale polnila sedem let v začetku 21. stoletja. Njen humor in tip komedije veliko dolguje klasični hollywoodski (screw-ball) komediji, ki temelji na hitrih komičnih izmenjavah.

Amy Sherman-Palladino se je sicer najprej preizkusila kot klasična baletka, njena vloga scenaristke in kreatorke nadaljevank pa se je zapečatila  leta 1990, ko je postala del scenaristične ekipe pri sitcomu Rosseane. Pri njenih samostojnih projektih, ki so sledili konec devetdesetih, ji je bil in še vedno je v oporo mož in producent Daniel Palladino.

V njenih TV- nadaljevankah, posvečenih močnim ženskim likom, težko spregledamo feministične poudarke. O ženskem gibanju v Hollywoodu, ki se je razvilo po aferi Weinstein pred enim letom, komičarka pravi: »V karieri so mi bolj pomagali moški kot ženske. Res pa je, da nisem igralka in precej drugače je, če si lepa mala stvarca v rokah s tistimi, ki držijo vse niti v svojih rokah. Mislim, da je to, kar se dogaja zadnje leto, sijajno, skrbi me le, da se nič ne bo zares spremenilo, dokler ženske ne bodo razpolagale z dovoljšnimi sredstvi in dokler ne bodo dobile pravice odločanja.«

O vladavini Donalda Trumpa pa Sherman-Palladino pravi: »Zdaj je sijajen čas, da postaneš cinik.« Toda avtorica je kritična do človeške vrste nasploh: »Verjamem, da so ljudje rojeni in zli in moraš dobroto naknadno vtepsti vanje,« je v nekem intervjuju pojasnila svoj življenjski nazor.

Komentarji: