Kraljičina knjižnica

Angleška kraljica se trudi širiti bralno kulturo.
Fotografija: Kraljica ima zanimiv radijski glas. FOTO: Via Reuters Connect
Odpri galerijo
Kraljica ima zanimiv radijski glas. FOTO: Via Reuters Connect

Angleška kraljica Camilla je strastna bralka knjig. Te dni je zato predstavila prvo oddajo svojega podkasta, ki nastaja pod okriljem njene dobrodelne organizacije Kraljičina čitalnica. Kot so zapisali v Sunday Timesu so njena prizadevanja, da bi čim več ljudi spodbudila k branju, hvalevredna, saj število bralcev na Otoku, tako kot drugod po svetu, upada. Omenili so tudi, da ima zanimiv globok radijski glas – »kot da bi pravkar pokadila nekaj cigaret«. Težava je, so še dodali, da podkast reklamirajo s fotografijo njenega veličanstva, ki je nastala v sobi v kateri na knjižnih policah sploh ni knjig. »Niso mogli najti nobene knjižnice?«

V prvi epizodi je gostila škotskega pisatelja kriminalnih romanov Iana Rankina, ki je govoril o svojih najljubših knjigah in o tem, zakaj rad bere napete zgodbe. Kraljica pa je povedala, da ima od vseh treh sester Brontë najraje Emily, ker je bila že od nekdaj zaljubljena v njen roman Viharni vrh. Izdala je, da svojim vnukom zelo rada bere Harryja Potterja, a pravi, da je kralj pri branju otrokom veliko boljši, saj zna odlično posnemati govorico glavnih junakov in je zelo zabaven. So pa poslušalci pogrešali, da bi morda lahko povedala še kaj več o svojih bralnih navadah in najljubših knjigah.

Druga epizoda je bila menda veliko boljša kot prva, v njej pa je nastopila igralka Joanna Lumley, ki jo bolj poznamo kot Patsy Stone iz humoristične serije Absolutno fantastično. Kraljica bo v nadaljevanju pred svoj mikrofon povabila še Davida Baddiela, Elif Shafak, Bonnie Garmus in Franka Cottrell-Boycea.

Ne pozabimo, da je podkast z imenom Archetypes (Arthetipi) vodila tudi Meghan Markle, a je po dvanajstih epizodah obupala, je pa zanj prejela precej visoko plačilo, kar 20 milijonov dolarjev (okrog 18 milijonov evrov).

Komentarji: