Moj klobuk je lahko tudi balon

Eden najzanimivejših tradicionalnih dogodkov med velikonočnimi prazniki v New Yorku je parada klobukov na 5. aveniji.

Objavljeno
23. april 2019 12.46
Posodobljeno
23. april 2019 13.15
Foto Stephanie Keith Reuters
Velikonočna parada ni ravno organiziran dogodek. Na velikonočno nedeljo na 5.aveniji za promet zaprejo predel od 49. do 57. ulice in zabava se lahko začne. Udeleženci nosijo čudne, smešne, domiselne kostume in tako paradirajo po ulicah Manhattna. Včasih v svojo opravo vključijo tudi veliko cvetja ali celo žive živali, kot so kunci ali kače.

image
Foto Stephanie Keith Reuters


Pokrivala na tej zelo sproščeni in nenavadni paradi pa so vselej bistvenega pomena. Presenečeni boste, kako čudna, ustvarjalna ali absurdna so lahko pokrivala: izdelana iz okvirjev, korenja, cvetličnih lončkov ali kletk za ptice. Nekateri od njih so običajni klobuki, okrašeni s tonami cvetja, jajc, plastičnih ptic, perja ali celo z žvečilnimi gumiji. Nekateri so majhni, nekateri so ogromni, a vsekakor jih je vredno videti, saj domišljija ne pozna meja.

V New Yorku že več kot 130 let izvajajo tradicijo velikonočnih parad. Medtem ko konec 19. stoletja ni bilo glasbenih skupin, so ženske že nosile svoje najlepše klobuke in oblačila. Ulice in cerkve so bile okrašene s cvetjem, razpoloženje pa je bilo veselo. V 20. stoletju je bila velikonočna parada v New Yorku ena največjih v ZDA z enakim poudarkom na modnih in verskih obredih. Z leti velikonočna parada postaja vse bolj ekstravagantna in barvita.