Nekdanja jugoslovanska scena izgubila ugledni igralski imeni

Oba sta za svoje gledališko in filmsko delo prejela več uglednih nagrad.
Fotografija: Umrla igralca, ki sta pustila vidno sled na področju igralske in filmske umetnosti. FOTO: Rts in HRT
Odpri galerijo
Umrla igralca, ki sta pustila vidno sled na področju igralske in filmske umetnosti. FOTO: Rts in HRT

V prvih dneh novega leta sta umrla igralca, ki sta pustila viden pečat na področju filmske, televizijske in gledališke umetnosti v nekdanji Jugoslaviji. 

Srb Marko Nikolić, od leta 1970 član Narodnega gledališča v Beogradu, se je rodil 20. oktobra leta 1946. Prepoznavnost so mu prinesli televizijska serija »Bolji život«, v kateri je odigral vlogo Dragiše Popadića (Giga Moravac), vloge v televizijskih dramah in seriji Vuk Karadžić. 

Za velik doprinos k igralski umetnosti je prejel nagrado Pavle Vuisić ter več mednarodnih priznanj, poroča srbski rts. 


V Zagrebu nenadoma umrl Ivo Gregurović


Tudi hrvaška igralska scena je izgubila enega od uglednih predstavnikov. V 66. letu starosti je v Zagrebu nenadoma umrl dramski umetnik, igralec Ivo Gregurević. Leta 1977 je debitiral v filmu Bogdana Žižića »Ne naginji se van« z glavno vlogo podeželana, ki dela v Nemčiji. Istega leta je posnel tudi kultni film »Mećava«, v katerem je igral Ivana, navaja hrt.

Med letoma 1979 in 1981 je snemal igrano serijo »Velo misto«, ki jo je režiral Joakim Marušić, leta 1986 pa postal član HNK v Zagrebu, kjer so mu zaupali vloge v dramah Shakespeara, Čehova, Gogolja, Krleže in Držića. Ivo Gregurović je v svoji igralski karieri zaigral v več kot 90 filmih, 19 televizijskih serijah in 30 gledaliških predstavah. 

Komentarji: