Neugnani pobalin pop industrije

Novi podlistek v Delu je biografija znamenitega britanskega popevkarja
Fotografija: Med letoma 2000 in 2010 je bil najpogosteje predvajan glasbenik na britanskih radijskih postajah. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Med letoma 2000 in 2010 je bil najpogosteje predvajan glasbenik na britanskih radijskih postajah. FOTO: Reuters

Odkrito je naslov nove biografije Robbieja Williamsa izpod peresa britanskega glasbenega novinarja Chrisa Heatha. To je že njegov drugi življenjepis slavnega pevca, prvega z naslovom Feel je napisal leta 2004. Pri nas je nova biografija pred kratkim izšla pri založbi Učila International v prevodu Simona Demšarja.

Založba tako nadaljuje redno izdajanje biografij svetovnih glasbenih zvezd, saj je v zadnjem času izdala življenjske zgodbe Micka Jaggerja, Bruca Springsteena, Paula McCartneyja, Billyja Idola, Davida Bowieja in Bona Voxa.

Tokratno delo pa je skoraj na stopnji avtobiografije, kajti Williams je Heatha spustil v svojo bližino, bližino družine, v svojo hišo, v studio, na turnejo. V veliki meri gre torej za zapis priče in zapis pogovorov, ki jih je avtor imel s pevcem. Zato je biografija dobesedno odkrita, kajti Williams spregovori o svojih strahovih, negotovosti, občasno nemogočem vedenju in težavah, ki jih je »zdravil« z alkoholom, drogami in seksom, s čimer pa jih je samo še povečal.


Strahovi, upanje, negotovost ...


Kot izvemo v uvodu, je svoje strahove, upanje in negotovost že zapakiral v tri in pol minute dolgo skladbo Love My Life, ki na prvi pogled zveni kot samovšečno poveličevanje, vendar ko bralec izve zgodbo v ozadju, na besedilo pogleda z drugega zornega kota.

Zapiski v knjigi niso razvrščeni kronološko, vsekakor pa iz pevčevih pogovorov z avtorjem in njegovih razmišljanj izvemo številne podrobnosti o odraščanju, sodelovanju v fantovski skupini Take That in pasteh samostojne kariere. Prav tako podrobno pojasni pomen številnih tetovaž, ki jih ima – večina je povezanih z družino.


Bolj javno življenje, kot si je želel


Knjiga ponuja vpogled v življenje svetovno znanega pop zvezdnika, ki ga nenehno nadlegujejo paparaci in s svojo vsiljivostjo v družinsko zasebnost preizkušajo njegovo toleranco. Občasno ga tako razburijo, da ima to neprijetne posledice za vse vpletene. Zato ni nenavadno, da je samostojni prvenec, izšel je 29. septembra 1997, naslovil Life Thru A Lens, kajti živel je zelo javno življenje, bolj kot si je želel. Album je bil dobro sprejet, in ko je po odmevnih singlih Old Before I Die, Lazy Days in South Of The Border izdal še četrtega z naslovom Angels, je postal mednarodna zvezda. To je tudi pesem, ki jo predvsem v angleško govorečem delu sveta najpogosteje predvajajo ali pojejo na pogrebih. Pomenljivo pa je, da je bil njegov prvi singel, ki ga je izdal po odhodu iz skupine, uspešna priredba pesmi Freedom Georgea Michaela.


Osladen pop in balade


Angleški pevec, skladatelj, igralec in zabavljač se je rodil kot Robert Peter Williams 13. februarja 1974 v mestu Stoke-on-Trent v grofiji Staffordshire. Kot najstnik je bil pet let član britanske fantovske zasedbe Take That, ki se ji je pozneje za kratek čas, med letoma 2009 in 2012, spet pridružil.


Popularnost je torej začel graditi v fantovski skupini, ki je izvajala osladen pop in balade. Toda med njim in drugimi člani ter menedžerji so se vse pogosteje vnemali spori, zato je julija 1995 zasedbo zapustil. Na njegov rojstni dan naslednje leto se je tudi preostala skupina razšla.


Vselej v vrhu prodaje


V samostojni karieri je posnel enajst studijskih albumov, vsi razen enega so se zavihteli na prvo mesto prodajne lestvice v Veliki Britaniji. Ko se je leta 2010 znova pridružil oživljeni zasedbi Take That, je bila njihova plošča Progress drugi najhitreje prodajani britanski album. Williams je eden najbolje prodajanih britanskih solistov in eden najbolje prodajanih glasbenikov v Latinski Ameriki, ki ne prihaja od tam. Šest njegovih plošč se je uvrstilo med sto najbolje prodajanih albumov v Veliki Britaniji, v Guinnessovo knjigo rekordov pa se je vpisal, ker je v enem dnevu prodal 1,6 milijona vstopnic za turnejo Close Encounters. To je bilo tudi obdobje, ko se je po njegovem mnenju vse začelo sesuvati navznoter. Ko je slišal za rekordno prodajo, ni bil navdušen, ampak prestrašen in zbegan, razkriva biografija. Toda v turnejo je privolil, ker je bila priložnost prevelika, da bi jo izpustil. »Uspeh ima svojo logiko. Ko imaš priložnost, da presežeš to, kar si že dosegel, se tega tudi lotiš.«

Začel je v fantovski skupini Take That, a se po številnih sporih podal na samostojno pot. To je pomenjljivo začel s priredbo Georgea Michaela Freedom. So pa tisti čas zaznamovali predvsem škandali in težave z drogami. FOTO: Simon Kreitem/Reuters
Začel je v fantovski skupini Take That, a se po številnih sporih podal na samostojno pot. To je pomenjljivo začel s priredbo Georgea Michaela Freedom. So pa tisti čas zaznamovali predvsem škandali in težave z drogami. FOTO: Simon Kreitem/Reuters


Doslej je prejel kar dvajset glasbenih nagrad brit, dvanajst nemških nagrad echo in tri nagrade evropske glasbene televizije MTV. Po podatkih Britanske fonogramske industrije je v domovini prodal 19,8 milijona albumov in 6,6 milijona singlov, skupno pa več kot 75 milijonov izvodov albumov. Med letoma 2000 in 2010 je bil najpogosteje predvajan glasbenik na britanskih radijskih postajah.

Preberite še:

Komentarji: