Prva zvezdica za pakistansko hrano

Za spregledano azijsko kuhinjo je Asim Husain dobil priznanje slovitega kulinaričnega vodiča Michelina.
Fotografija: Pakistanski kuhar iz Hongkonga Asim Husain v svoji z michelinko ovenčani restavraciji. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Pakistanski kuhar iz Hongkonga Asim Husain v svoji z michelinko ovenčani restavraciji. FOTO: AFP

Azijska hrana je znana po vsem svetu. Kitajska, japonska, indijska ... Malokdo pa pozna pakistansko hrano. To pogosto prezrto kuhinjo je zdaj opazil sloviti kulinarični vodnik Michelin, ki je restavraciji New Punjab Club v Hongkongu kot prvi s pakistanskimi specialitetami podelil svojo zvezdico.

Njen lastnik, 33-letni Asim Husain, je komaj leto in pol po odprtju dosegel cilj. Prihaja iz družine z dolgo tradicijo življenja v Hongkongu in kuhanja. Njegov praded, ki se je v mesto na jugu Kitajske in Pakistana preselil med prvo svetovno vojno, je skrbel za vojaške kantine, v katerih so jedli in pili britanski vojaki, saj je bil Hongkong do leta 1997 britanska kolonija.

Oče Asima Husaina je odprl več restavracij, mladi Pakistanec jih ima zdaj v lasti 20. Vendar v njih streže drugo hrano, ne iz pakistanske pokrajine Pandžab – katere del je tudi v Indiji –, od koder izvira njegova družina in kjer se je v otroštvu šolal nekaj let. Ko se je odločil, da bo tej hrani dal priložnost, mu je oče predlagal, naj obnovi dve stari peči tandur, kakršne tradicionalno uporabljajo na indijski podcelini, na katerih se je v kleti njihove hiše nabiral prah. Obnesli sta se bolje, kot je pričakoval, in zdaj sta glavna oprema za priprave vrhunske pandžabske hrane.

Ker ta temelji na mesu in je precej začinjena, pa tudi cene so kar začinjene, povprečni obrok namreč stane približno 100 evrov na osebo, je bil uspeh Husainovega projekta vse prej kot zagotovljen. A z michelinko bo precej lažje. »Fantom v kuhinji v šali velikokrat rečem, da moramo zdaj, ko smo prva pakistanska restavracija z zvezdico, poskrbeti, da ne bomo tudi prva, ki jo je izgubila,« pa je o novi nalogi dejal Asim Husain.

Komentarji: