Pustna politična korektnost

Razkošno zgrajene pustne skulpture obravnavajo kulturna in politična vprašanja, ki so lahko satirične, smešne in celo provokativno sporne.
Fotografija: Britanska premierka Theresa May s pinokijevim nosom. Foto Marcel Kusch Afp
Odpri galerijo
Britanska premierka Theresa May s pinokijevim nosom. Foto Marcel Kusch Afp

Düsseldorf se skupaj s Kölnom in Mainzom uvršča med tri največja pustna praznovanja v Nemčiji, ki vključuje pisane kostume, parade in vrsto karnevalskih srečanj.

Glavni festival, ki se začne na debeli četrtek (Altweiberfastnacht) ob 11.11 uri, ko ženske v kostumih zavzamejo mestno hišo, odrežejo županovo kravato ter simbolično prevzamejo nadzor nad mestom.

Od tega trenutka naprej se v mestu začne noro praznovanje. Bari in pubi v starem mestnem jedru skrbijo za glasbo, namaskirani udeleženci pa se zabavajo vse do jutra. Medtem ko je petek ponavadi tišji, se tisti, ki nimajo dovolj zabave, odpravijo v bare in nočne klube.

Sobota je namenjena družinam in otrokom, ko otroški centri, vrtci in šole spodbujajo otroke, da se našemijo in sodelujejo v procesiji okoli mestnega središča.

Praznovanja dosežejo vrhunec na paradi na rožni ponedeljek. Več kot 30 glasbenih ansamblov in 5.000 udeležencev se pridruži procesiji skozi mesto. Razkošno zgrajene skulpture obravnavajo kulturna in politična vprašanja in so lahko satirične, smešne in celo sporne. Oblečeni v kostume, ljubitelji užitkov mečejo bonbone (Kamelle) in nakit na milijon gledalcev na ulicah. Ples, petje in hrana so povsod.
 

Komentarji: