Račune na spletnih omrežjih se po smrti uporabnikov deduje

Sodišče je odločilo, da mora podjetje Facebook staršem umrle najstnice omogočiti dostop do njenega že pet let in pol zaprtega profila.
Fotografija: Facebook je namreč po smrti dekleta njen račun zamrznil in starša do njega nista mogla dostopati niti z veljavnim geslom. FOTO: arhiv
Odpri galerijo
Facebook je namreč po smrti dekleta njen račun zamrznil in starša do njega nista mogla dostopati niti z veljavnim geslom. FOTO: arhiv

Karlsruhe – Sodišče je odločilo, da so osebni podatki na spletu, na primer na facebooku, po smrti uporabnika načeloma del njegove zapuščine in se dedujejo. Najvišje sodišče v Nemčiji je tako razsodilo, da mora podjetje Facebook staršem umrle najstnice omogočiti dostop do njenega že pet let in pol zaprtega profila na tem omrežju.

Kot je pojasnil predsedujoči sodišču Ulrich Herrmann, je, ko gre za pisma in dnevnike, tovrstna praksa povsem običajna, zato ni nobenega razloga, da bi digitalne vsebine obravnavali drugače, navaja nemška tiskovna agencija DPA.
 

Starši si želijo odgovorov


Starši upajo, da bodo z vpogledom v hčerkin profil dobili pojasnila o okoliščinah njene smrti. Petnajstletna najstnica je umrla konec leta 2012 v Berlinu, ko je padla pod vlak podzemne železnice, pri čemer še vedno ni jasno, ali je to storila namerno ali je šlo za nesrečo. Starši upajo, da bodo s pregledom komunikacije na profilu dobili jasnejšo sliko o okoliščinah njene smrti.



Facebook je namreč po smrti dekleta njen račun zamrznil in starši do njega niso mogli dostopati niti z veljavnim geslom. Vsebine ameriški koncern ni želel razkriti, ker da imajo tudi prijatelji, ki so s pokojno izmenjavali sporočila na omrežju, pravico do zaščite zasebnosti v digitalnih komunikacijah.

Starši so se zato obrnila na sodišče in to jima je na prvi stopnji dovolilo dostop, kar pa je nato prizivno sodišče v Berlinu leta 2017 razveljavilo, prav sklicujoč se na to, da nemška ustava zagotavlja zasebnost v telekomunikacijah. Primer je zato prišel pred zvezno ustavno sodišče v Karlsruheju, najvišje sodišče v Nemčiji. In to je danes razsodilo, da zasebnost v takšnem primeru ne more biti argument.

Komentarji: