Ragbijaš do smrti

Ko opazujete na desetine igralcev, ki v tokijskem ragbi klubu Fuwaku tečejo, podajajo in se zaletavajo drug v drugega, vsekakor ne boste videli presežkov, razen v eni stvari - njihova starost.
Fotografija: Utrinek iz treninga. FOTO: Kim Kyung-hoon/REUTERS
Odpri galerijo
Utrinek iz treninga. FOTO: Kim Kyung-hoon/REUTERS

Ragbi klub Fuwaku, ustanovljen leta 1948, je eden od približno 150 japonskih klubov, ki prirejajo tekmovalne ragbi tekme za igralce, starejše od 40 let. Najstarejši moški v ligi je 86-letni igralec Ryuichi Nagayama.

Tako kot v ragbi klubih po vsem svetu je privlačnost le delček ljubezni do te igre. Ragbi izvira iz angleške zasebne šole in lahko ljudem, ki ne spremljajo tega športa deluje kot legalizirana brutalnost.

Kljub starosti veterani ne popuščajo, ko gre na tekmah zares. FOTO: Kim Kyung-hoon/REUTERS
Kljub starosti veterani ne popuščajo, ko gre na tekmah zares. FOTO: Kim Kyung-hoon/REUTERS


»Med seboj se igralci veterani spopadamo za čim hitrejše osvajanje ozemlja na igrišču, kar je včasih zelo boleče in zaradi nenehnega medsebojnega kontakta, lahko privede pri teh letih do pogostih poškodb, vendar je druženje po treningih in tekmah tako prijetno in zabavno«, je dejal 86-letni Nagayama, najstarejši aktivni igralec, a mlajši od treh članov kluba v svojih 90. letih. »Na druženju po treningih govorimo o tem, kako smo igrali eni proti drugim in nihče se ne jezi, če se nekomu ni izšlo vse po planu. Vzdušje je odlično. Skratka, nič drugega kot ragbi«.

Utrinek iz tekme ragbi veteranov. FOTO: Kim Kyung-hoon/REUTERS
Utrinek iz tekme ragbi veteranov. FOTO: Kim Kyung-hoon/REUTERS


Kot zdravnik, ki še vedno opravlja svoj poklic, se 86-letnik dobro zaveda tveganj, povezanih z igranjem tega izjemno grobega športa v njegovih letih. Klubska spletna stran daje podrobne nasvete o zdravstvenih ukrepih in celo povezave do življenjske zavarovalnice.

»Odkar sem se pridružil klubu Fuwaku, sem si večkrat zlomil rebra in tudi ključno kost,« je z odklonilnim skomiganjem dejal Nagajama. »Ko sem pri sebi ugotovil nepravilen srčni utrip, sem vzel zdravilo za uravnavo. Želim narediti vse, samo da lahko nadaljujem z igranjem ragbija. Enostavno ne prenesem ideje, da ne bi igral. To se morda sliši čudno, vendar sem že pred leti izgubil ženo in zdaj lahko rečem, da ne bi imel nič proti, če bom umrl na igrišču.«

86-letni Ryuichi Nagayama kljub letom, še vedno opravlja poklic zdravnika in vsak dan sprejema paciente. FOTO: Kim Kyung-hoon/REUTERS
86-letni Ryuichi Nagayama kljub letom, še vedno opravlja poklic zdravnika in vsak dan sprejema paciente. FOTO: Kim Kyung-hoon/REUTERS


Svetovni pokal v ragbiju, ki se na Japonskem začne 20. septembra, bo zagotovo povečal ozaveščenost o igri na Japonskem in bo, vsaj tako organizatorji upamo, zagotovil novo generacijo mladih ragbi igralcev.

Japonska je sicer že dolgo med desetimi državami na svetu po številu ragbi igralcev, ki jih ima več kot 120.000.

Mitsuaki Okajima, generalni direktor tokijskega ragbi kluba Fuwakua, ocenjuje, da v klubih na Japonskem trenutno igra približno 10.000 veteranskih ragbi igralcev, samo v njegovem klubu pa je 300 igralcev, ki tekmujejo v vseh starostnih kategorijah.

Najlepše je druženje po treningih in tekmah. FOTO: Kim Kyung-hoon/REUTERS
Najlepše je druženje po treningih in tekmah. FOTO: Kim Kyung-hoon/REUTERS


V državi, kjer je veliko skrbi zaradi osamljenosti starejših, ragbi ne samo, da igralce ohranja aktivne, ampak tudi ponuja organizirano družabno življenje.

Med člani kluba je tudi 71-letni Anglež Tony Hartley. anglež ni edini tujec, ki je ugotovil, da je ragbi pot poti vzpostavljanju prijateljstva z domačini. Med obiskom Tokia je spoznal enega od igralcev veteranov, ki ga je predstavil klubu. To je bilo pred sedmimi leti, od takrat redno igra. »Bil sem resnično presenečen, ker v Angliji tovrstna scena v resnici ne obstaja, zagotovo ne za ragbi veterane stare 60 in več let. To je bilo resnično dobrodošlo presenečenje in dober način prijateljstva.«

Komentarji: