Sanjav in srčen ples v objemu

Buenos Aires je gostil svetovno prvenstvo v tangu. Tango je vertikalni prikaz horizontalne želje, je ples brez vnaprej pripravljenih figur, kjer se morata plesalca sporazumeti s telesom.
Fotografija: Kolumbijca Andres Uran in Estefania Arango. FOTO: Agustin Marcarian/REUTERS
Odpri galerijo
Kolumbijca Andres Uran in Estefania Arango. FOTO: Agustin Marcarian/REUTERS

Razvoj tanga od bordelov do prestižnega plesa elite dokazuje, da družbeni sloj ne more omejiti senzualnosti, saj se strast nahaja v ljudeh vseh slojev. To strast slavijo avgusta na festivalu Tango Buenos Aires. Organiziranje tega zelo izraznega, intimnega ter čustvenega plesnega dogodka s pol milijona gledalcev se morda zdi nenavadno, vendar umetniški direktor festivala Gustavo Mozzi vztraja, da ni boljše platforme, kot je festival tanga. »Tango je v času rasti, razvoja in širitve, zato je festival uglašen s cvetočo naravo, zaradi česar se spreminja v živi, provokativni prostor,« pravi.

Argentinca Estefania Gomez in Fernando Rodriguez. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP
Argentinca Estefania Gomez in Fernando Rodriguez. FOTO: Ronaldo Schemidt/AFP


Korenine tanga segajo v začetek devetnajstega stoletja, ko je pristaniško mesto Buenos Aires zaradi velikega števila novih priseljencev doživljalo preporod - od kulture in umetnosti do glasbe ter plesa. Tango, ki je mešanica evropskega stoizma in afriške ekstravagance, ima dvoumne korenine, a mnogi teoretizirajo, da se je začel med državljani nižjega sloja in naj bi izviral iz argentinskih bordelov. Ta ples je zelo senzualen in je vizualna metafora za ritual zapeljevanja. Leta 2009 je Unesco priznal tango kot nematerialno kulturno dediščino.

Utrinek iz finala tanga v kategoriji odrski stil. FOTO: Agustin Marcarian/REUTERS
Utrinek iz finala tanga v kategoriji odrski stil. FOTO: Agustin Marcarian/REUTERS


Profesionalna argentinska plesalka tanga Daniela Borgialli pravi, da je to ples, ki te zaveže za vse življenje. »Ljudje, ki jih tango najbolj privlači, so ljudje, ki obožujejo izzive,« pravi. »Naučijo se nekaj novega in potem: Počakaj malo ... kako to deluje? In se spet naučiš nekaj novega. Kar naenkrat mine 10 let in vi še vedno plešete in se učite,« dodaja. Nihče ne osvoji tanga v nekaj dneh, saj vas bo kot nekakšen zapleten odnos, vsakič postavljal pred nove izzive in vas zapeljeval skozi celo življenje.

Komentarji: