Saudska princesa na naslovnici Voguea

Princesa se je pridružila igralkam in manekenkam, ki so bile na naslovnici revije.
Fotografija: Naslovnica revije Vogue Arabia s princeso Hajfo bint Abdulah Al Saud. FOTO: Instagram/vogue Arabia
Odpri galerijo
Naslovnica revije Vogue Arabia s princeso Hajfo bint Abdulah Al Saud. FOTO: Instagram/vogue Arabia

Hajfa bint Abdulah Al Saud je na naslovnici revije, ki v svoji junijski izdaji slavi tektonske spremembe v kraljevini, kot je konec prepovedi vožnje za ženske v Saudski Arabiji. Ženske bodo za volane lahko brez grožnje kazni sedle od naslednjega meseca. Princesa na naslovnici sodi na voznikovem sedežu in je, tako kot številne slavne manekenke pred njo, precej bolj zakrita kot otkrita.

»V naši državi so nekateri konservativci, ki se bojijo sprememb,« je v intervjuju za revijo povedala princesa in dodala: »Sama odločno podpiram takšne spremembe. Lahko je dajati pripombe o družbah drugih ljudi in misliti, da je tvoja družba boljša, a zahodni svet mora vedeti, da je vsaka država specifična in enkratna. Imamo prednosti in slabosti, a to je naša kultura. Bolje je, če jo poskušate razumeti, kot da jo sodite.«

Princesa, ena izmed 30 otrok pokojnega kralja Abdulaha, ki je umrl januarja 2015, zatrjuje, da je bil njen oče podoben številnim drugim staršem: »Rad je imel svoje otroke. Blizu sva si bila in ker sem vedela, kako pomembno vlogo ima v naši državi, sem ga še bolj spoštovala.«

Nov veter v kraljevini je zavel, ko je na prestol sedel kralj Salman - januarja 2015 je nasledil svojega brata -, ki je v zadnjem času vodenje države prepustil svojemu sinu, najverjetnejšemu nesledniku Mohamadu bin Salmanu.

Hajfa ni edina vplivna saudska ženska v reviji, kjer se pojavita tudi Saja Kamal, nogometašica, ki si prizadeva, da bi ženska ekipa iz Saudove Arabije nastopila na svetovnem prvenstu, ter Ahd Kamel, prva saudska igralka, ki igra na Netflixu.



Komentarji: