Sezuvanje rasizma

Pop pevka Katy Perry umika kolekcijo obuval z rasističnimi aluzijami.
Fotografija: Pop pevka je stopila na spolzka tla. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pop pevka je stopila na spolzka tla. FOTO: Reuters

Katy Perry Collections, uspešna blagovna znamka 34-letne ameriške pop pevke Katy Perry, je umaknila iz prodaje nekaj modelov sandal in mokasinov – zaradi rasističnih konotacij.

Obuvala v črni in bež barvi so umaknili z Walmarta in drugih trgovin, ker je na njih podoba črnega obraza s poudarjenim nosom in rdečimi ustnicami, ki spominjajo na t. i. blackface.

To je izraz za ličenje obraza, ki stereo­tipno ­prikazuje temnopolte z uporabo črne barve in pretiranih obraznih značilnosti, kot sta širok nos in velika usta. Z umikom iz prodaje so pri Walmartu »pokazali spoštovanje vsem, ki bi utegnili biti prizadeti«.

Katy Perry se je velikokrat zgledovala po tujih kulturah. Na neko prireditev je prišla opravljena v gejšo, v videu za pesem This Is How We Do so ji očitali pretirano aludiranje na podobo temnopoltih žensk. »Nekajkrat sem naredila napako, a se poskušam popraviti,« se je predlanskim posula s pepelom.

Ameriška pevka ni edina, ki jo obtožujejo modnega rasizma. Gucci je pred dnevi razburil s puloverjem z visokim ovratnikom, na katerem so bila velika rdeča usta. Modna znamka Prada se je odpovedala nizu modnih dodatkov, ki so spominjali na črne opice z rdečimi ustnicami.

Tudi znamka Moncler je leta 2016 dala na tržišče niz oblačil s črnim obrazom in poudarjenimi rdečimi ustnicami. Sprva so se branili, da je to podoba pingvina, a so linijo domnevno spornih izdelkov na koncu ukinili.

Komentarji: