V opero želi privabiti čim več mladih

Oksana Lyniv bo konec januarja bo postala umetniška direktorica bolonjske opere.
Fotografija: Oksana Lyniv je poleti navdušila na Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu. FOTO: Oleh Pavliuchenkov
Odpri galerijo
Oksana Lyniv je poleti navdušila na Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu. FOTO: Oleh Pavliuchenkov

Ukrajinska dirigentka Oksana Lyniv se je v zgodovino zapisala že poleti, ko je kot prva ženska odprla Wagnerjev festival v Bayreuthu, zdaj bo pot kolegicam krojila še na vrhu ene izmed italijanskih opernih hiš. Konec januarja bo postala umetniška direktorica bolonjske opere. »Ko sem dobila sporočilo Teatra Comunale iz Bologne, nisem vedela, da bom prva ženska na vrhu italijanske operne hiše. Zelo sem počaščena, ker sem del tega zgodovinskega preobrata,« je dejala po poročanju Guardiana.

image_alt
Mladi ob ustvarjanju dobijo krila

Udinjanje v svetu moških je za 43-letno dirigentko, ki je že vodila graško opero, tako rekoč stalnica. »V živo se nisem mogla učiti od nobene ženske ali je vsaj prositi za nasvet,« je povedala. Toda zdaj je precej drugače; v orkestrih jih je vse več, tudi družba je bolj ozaveščena o enakih možnostih, je razmišljala in spodbudila mlajše dirigentke, naj zagrabijo vsako priložnost, ki se jim ponudi.

Napoveduje koncerte svojih najljubših skladateljev

Oksana Lyniv se je rodila v mestu Brody na zahodu Ukrajine v glasbeno družino. Še preden je šla študirat na glasbeno šolo Lysenko v Lvovu, je pri 16 letih prvič dirigirala orkestru. Že med študijem je postala asistentka glavnega dirigenta opere v Lvovu, nato je nadaljevala izobraževanje v Nemčiji. Oktobra 2016 je kot gostja dirigirala v graški operi in v naslednjih treh letih dobila položaj glavne dirigentke.

Njen prvi stik z občinstvom bolonjske opere je bil brezstičen. Koncert, ki ga je dirigirala marca lani, si je lahko namreč ogledalo na daljavo, dva meseca pozneje pa tudi v živo. Čez slabe tri tedne bo vodenje te hiše prevzela za tri leta; njena prva produkcija bo delo Andrea Chénier Umberta Giordiana, napoveduje tudi koncerte nekaterih svojih najljubših skladateljev, med katere sodita Wagner in Čajkovski. Predvsem pa je eden njenih glavnih ciljev pritegniti v opero čim več mladih.

Preberite še:

Komentarji: