Zloglasnega »Whiteyja« ubili v strogo varovanem zaporu

Jamesa Bulgerja so leta 2011 ujeli po 16-letnem pregonu in ga še isto leto spoznali za krivega 11 umorov. 

Objavljeno
30. oktober 2018 20.39
Posodobljeno
30. oktober 2018 21.55
Gangsterja so ujeli leta 2011. FOTO: Kevork Djansezian/Afp
A. I.
A. I.
V ameriškem zveznem zaporu Hazelton na zahodu Virginije je umrl zloglasni bostonski gangster James »Whitey« Bulger. 89-letnega zlikovca so našli mrtvega v njegovi celici v strogo varovanem zaporu. Tik pred tem so ga premestili iz floridskega zapora. Zakaj, ne ve nihče. 

Pri FBI so Bulgerja opisali kot »navdušenega knjižnega molja, ki ga je zanimala zgodovina in se je pogosto zadrževal v knjižnicah«. Na drugi strani pa je od 70. let naprej vodil eno najbolj zloglasnih organiziranih kriminalnih skupin v Bostonu. V zgodnjih 80. letih je iz ZDA tihotapil orožje Iri.

Med najbolj iskanimi zločinci je bil zaradi umorov, izsiljevanja, bombnih napadov in prekupčevanja z drogami. Vse omenjeno ga je pred dobrim desetletjem umestilo na seznam najbolj iskanih zločincev, tik ob Osami Bin Ladnu.

image
Zloglasni zlikovec je služil dosmrtno zaporno kazen. FOTO: Handout Reuters


FBI je ponudil dva milijona ameriških dolarjev (1,7 milijona evrov) za kakršno koli informacijo, ki bi jim pomagala spraviti Bulgerja za zapahe. Leta 2007 so ga iskali po vsej Evropi, ker naj bi se z ljubico pojavila na Siciliji, a se je kasneje izkazalo, da gre za nek nemški par.

Od leta 1995 je bil na begu, potem ko se je komaj izognil aretaciji. Leta 2011 so ga le ujeli po 16-letnem pregonu in ga še isto leto spoznali za krivega 11 umorov. Obsojen je bil na dosmrtni zapor. Ujeli so ga skupaj z njegovo dolgoletno partnerko, zobozdravnico Catherine Elizabeth Greig, s katero sta za velika ljubitelja živali in narave.

Kasneje se je izkazalo, da je bil Bulger pravzaprav FBI informator in kot tak agentom razkrival podrobnosti o svojih nasprotnikih kriminalcih. 

Zanimivo je, da je bil Bulgerjev brat William senator v Massachusettsu. Zanikal je, da bi karkoli vedel o nezakonitih poslih, a je moral zaradi bratovega slovesa leta 2003 kljub temu odstopiti kot dekan univerze v Massachusettsu.

image
Fotografija Bulgerjevega dela, ki je služila kot dokaz. FOTO: Handout Reuters


V glavni vlogi sam Johnny Depp


Gangsterjeva pestra življenjska zgodba je služila kot navdih številnim filmskim ustvarjalcev, med drugim ga je v Črni maši upodobil Johnny Depp, svoje mesto pa je našel tudi v uspešnici Departed, ki je leta 2006 prejela Oskarja za najboljši film. 

Sodnik, ki je kriminalca obsodil na dosmrtno ječo, je ob izreku razsodbe povedal: »Obseg in brezobzirnost vaših zločinov sta neprekosljiva. Še toliko bolj gnusni so, ker je bil vaš motiv denar.«

V zveznem zaporu Hazelton je nastanjenih 1385 zapornikov. Predstavniki Urada za zapore so se zavili v molk. Ne želijo razkriti podrobnosti Bulgerjeve smrti, kot tudi ne razloga za njegovo premestitev iz Floride. Eden od paznikov je po poročanju BBC kljub temu potrdil, da so gangsterja umorili. 

»To je že tretji umor v zadnjih sedmih mesecih v naši ustanovi,« je dejal Richar Heldreth. »Kadrovsko smo obupno podhranjeni, manjka nam okrog 40 ljudi.«