Banksy v Tokiu

Japonci predvidevajo, da je ulična umetnina delo neznanega umetnika Banksyja, a tega z gotovostjo še ne morejo potrditi. 
Fotografija: FOTO:Handout/Afp
Odpri galerijo
FOTO:Handout/Afp

V Tokiu poskušajo potrditi izvor nove ulične umetnine, ki so jo mimoidoči opazili na vratih v neposredni bližini železniške postaje Hinode, poroča tiskovna agencija AFP. Anonimnemu umetniku Banksyju pripisujejo avtorstvo grafitne slike podgane z dežnikom, sorodnost z njegovimi preteklimi umetninami pa je očitna.

»Opazili smo ulično umetnino v osrednjem predelu Tokia, ki je bila naslikana s sprejem,« je za AFP pojasnil vladni uradnik Koji Sugiyama. Upajo, da je najdba resnično avtorsko delo najbolj znanega neznanega umetnika, vendar še vedno niso prepričani, ali je na Japonskem sploh kakšen strokovnjak, ki bi pristnost grafita lahko z gotovostjo potrdil.»Menimo, da obstaja možnost, da je grafit delo Banksyja,« je še dodal Sugiyama. Guvernerka Tokia Juriko Koike je fotografije umetnine objavila tudi na svojem twitter računu, pod objavo pa je zapisala, da je v Tokiu »prikupna slika podgane, ki bi bila lahko Banksyjevo delo«. Vprašala se je še, ali je to »darilo za Tokio«.Omenjena vrata so vladni uslužbenci v sredo že odstranili ter jih v izogib poškodbam ali skrunitvi spravili na varno. Natančen datum nastanka umetnine ni znan, vendar so menda v uradu za javno varnost z obstojem grafita seznanjeni že nekaj časa. Po objavi guvernerke Koike so v javnosti tako zakrožili tudi posnetki grafita izpred več let.

Za zadnji spektakel je ulični umetnik poskrbel oktobra lani, ko je slovito sliko deklice z rdečim balonom razrezal na javni dražbi. Deklica z balonom se je takrat preimenovala v Ljubezen je v košu, po oceni strokovnjakov pa je zdaj vredna še več kot pred razrezom.

Vrata, na katerih so opazili grafit, preprečujejo poplavljanje v primeru visoke plime. FOTO: Handout/Afp
Vrata, na katerih so opazili grafit, preprečujejo poplavljanje v primeru visoke plime. FOTO: Handout/Afp

Komentarji: